Vedella a l'antiga

INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES
Per cuinar la vedella
1 peça de llata de vedella d'1,500 k o més gran si cal
2 cebes de 150 g
1 pastanaga
1 cabeça d'alls
100-150 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
150 g de tomàquet fregit
1 l de brou de pollastre
100 ml de vi ranci o de brandi
Tòfona ratllada ( de pot, una petita o ½ grossa)


Per fer la picada
12 ametlles
12 avellanes
Pinyons (opcional)
20 g de xocolata negra ( del 70% mínim)
1 gra d'all cru


Per afegir a la vedella
Bolets o prunes

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Encenem el forn a 200 ºC, dalt i baix. Preparem una cassola que pugui anar al forn, hi posem l'oli i encenem el foc. Enrossim la carn vedella sencera a foc viu uns 10 minuts. Un cop fregida, la salpebrem. Afegim a la cassola les cebes, la pastanaga i la cabeça d'alls tot sencer. Li donem unes voltes (uns 3-5 minuts). Després entrem la cassola al forn calent 30 minuts. Quan porti 15 minuts de forn, afegim el brandi o el vi ranci, girem la carn i la deixem que acabi de coure.
Quan passin els 30 minuts, parem el forn, tapem la cassola i la deixem a dintre del forn fins que no cremi. La podem deixar reposar 3, 4 o 5 hores.
Traiem la cassola del forn i veurem que la carn ha deixat anar el seu suc. Agafem la vedella i la tallem a rodanxes al nostre gusti la reservem.

Recuperem la polpa dels alls, la resta de les verdures i el suc de la cassola, ho triturem tot i ho passem pel colador xinés. Ho reservem.
La mateixa cassola, la posem al foc i hi incorporem el tomàquet fregit, la salsa que tenim reservada i ho remenem fins que quedi tot ben homogeni. Afegim la vedella tallada, la sacsegem i la cobrim amb el brou de pollastre calent. Deixem que faci xup-xup a foc molt lent. La vedella estarà al seu punt quan la punxem amb una forquilla i la carn es separi fàcilment sense que faci falta ganivet.


Preparem la picada posant tots els ingredients al morter. Ho treballem bé fins que ens quedi una pasta fina; al final hi posem la xocolata. Deixatem la picada amb una mica de brou i l'afegim a la cassola. Després ratllem una tòfona petita a sobre de la cassola, sacsegem, rectifiquem de sal i deixem coure uns minuts més.

Vedella can Canaletas

SI VOLEM CUINAR-LA AMB BOLETS
Si utilitzem bolets en conserva, els esbandim amb aigua a sota de l' aixeta i els deixem escórrer. Els passem per la paella amb una mica d'all i julivert i els afegim a la cassola abans de la picada.
Si utilitzem bolets naturals, els netegem amb la mínima aigua, els passem per la paella amb una mica d'all i julivert i els incorporem a la cassola abans de la picada.

 

Vedella can Canatetas

SI VOLEM CUINAR-LA AMB PRUNES
Escaldem les prunes uns 5 minuts, les deixem escórrer i les afegim a la cassola després de la picada. Deixem coure 5 minuts i apaguem el foc.

PER SABER-NE MÉS

Una vedella amb tres coccions; queda tova i molt melosa. Recepta de la meva cunyada, la Mercè Canaleta. És una recepta antiga, un plat estrella de la família. Us encantarà!


RESULTAT A TAULA

Una vedella de luxe, per menjar-la sense ganivet. Què vagi de gust!

Júlia