El bonítol, Sarda sarda, (cast.: bonito). És un peix blau d'excel·lent qualitat culinària. La seva carn és molt melosa i ferma. Sovint es confon amb la melva o bacoreta. El reconeixerem per les ratlles fosques del llom.

Mida: Té una mida màxima de 90 cm, però la més comuna és de 25 a 65 cm.


Hàbitat: Forma grans bancs que s'apropen a la costa per fresar (pondre els ous).


Època i reproducció: Es reprodueix de maig a juliol.


Tècniques de pesca: Pesca semiindustrial, artesanal i esportiva. Antigament es pescaven mitjançant les almadraves en època de migracions. Actualment  passen més lluny de la costa i es capturen amb arts d'encerclament, tresmall, línies de mà, curricà, teranyina i palangre. És molt interessant per la pesca esportiva des d'embarcació, es captura amb les tècniques de pesca de curricà de costa, llancer i jigging.


RECEPTES:

El podem fer: a la planxa, marinat, marmitako, fregit, en conserva ...

Bonítol en conserva

Amanida amb bonítol escabetxat