L'espardenya, coneguda també com llongo, llonguet o sola, Stichopus regalis, (cast.: cohombro de mar real). És molt apreciada en gastronomia. Històricament ha estat consumida per pescadors de la costa mediterrània, especialment a Catalunya, País Valencià i Balears, però avui en dia és molt cotitzada a totes les cuines i el seu preu és molt alt.

De l'animal només es menja la musculatura longitudinal, que és de color blanc groguenc i fa uns cinc centímetres de longitud, i que recorda en forma i textura la navalla.  Ho podeu veure a aquest VIDEO de Josep Mª Viñas, embarcació Estel·lada de Blanes.

 

Mida: Pot arribar a 30 cm de longitud (la part que se n'aprofita fa uns 5 cm).

Hàbitat: És un tipus de cogombre de mar. Viu sobre fons sorrencs i fangosos des dels 20 o 30 cm fins als 400 m. S'alimenta filtrant la sorra a mesura que avança pel fons.

Tècniques de pesca: Arrossegament.

 

 

RECEPTES:
Les podem cuinar a la planxa, saltejades i guisades.