Tumbet mallorquí

 

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
6 talls prims de llom de porc 
3 patates
2 albergínies
Pebrot verd (opcional)
Oli d'oliva 
Sal

Per fer la salsa de tomàquet

500-600 g de tomàquet madur
Una punta de cullera de cafè de sucre

Julivert picat

1 gra d'all

oli d'oliva verge extra

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Per fer la salsa de tomàquet
Ratllem els tomàquets i els reservem. En una paella escalfem l'oli, afegim l'all picat i el daurem lleugerament, seguidament hi afegim el tomàquet ratllat. Salem i hi posem el sucre per treure l'acidessa del tomàquet. Quan la salsa estigui cuita, afegim el julivert picat i reservem.

Per fer el tombet
Tallem les patates a rodanxes fines i les fregim; les reservem en un plat amb paper de cuina. Tallem l'albergínia a rodanxes, l'enfarinem, la fregim i la reservem. Fregim el llom i el reservem. En una safata de forn muntem el tumbet.  Posem una capa de patates, una d'albergínia, anem  alternant capes, que n'hi hagi força. Posem al damunt el llom i ho cobrim amb la salsa de tomàquet. Enfornem 5 minuts a 200º C. Mentre enfornem, fregim unes rodanxes o tires de pebrot verd, i el posem sobre el tombet quan el traiem del forn.

 

PER SABER-NE MÉS

Aquesta és la recepta de la tieta de Mallorca, Maria Ros Comas, la seva filla  Marta guarda el petit tresor de les seves receptes i  ens l'ha fet arribar. La tieta feia el tumbet amb xai o llom, nosaltres hem escollit el llom. Si el fem amb xai, utilitzarem el  tall de cuixa tallat ben prim.
També el podem cuinar amb peix, com ara serviola, llampuga; o posar només les verdures i fer un plat vegeterià.

El podem presentar de moltes maneres, tal com es veu a la foto, amb cassoletes de fang individuals... 

 

RESULTAT A TAULA

Un plat boníssim, típic de la cuina mallorquina

 

Montse i Júlia