INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
Per a les sardines marinades
Sardines
1 taronja
Vinagre de vi blanc
Aigua mineral
Per al gaspatxo
500 g de remolatxa
150 g tomàquets madurs
20 ml vinagre de xerès
All
40 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
4 sardines marinades
Pa (opcional)
Per marinar les sardines
Netegem les sardines, retirem les tripes, el cap i les espines de manera que ens quedin els filets. Les cobrim amb una barreja d'aigua i vinagre a parts iguals. Afegim el suc de la taronja i les deixem tota la nit
Per fer el gaspatxo
Bullim les remolatxes 50 minuts. Les refredem i pelem. Guardem una mica d'aigua de la cocció. Rentem el tomàquet i el triturem amb la batedora amb cops suaus per evitar que les llavors es trenquin. Colem el tomàquet, per eliminar pells i llavors, pressionant amb una cullera.
Posem la remolatxa, el tomàquet, l'all, l'oli, el pebre i el vinagre en un bol i triturem amb la batedora. Compte amb el vinagre, millor posar-ne poc i tastar.
Afegim aigua de la cocció o pa en funció de la textura que vulguem. Servirem a temperatura ambient acompanyat de 2 filets de sardina.
PER SABER-NE MÉS
Si bullim les remolatxes amb pell i deixem una part del tronc, evitarem que perdin color. Si volem evitar que l'all repeteixi, el podem escaldar. Podem substituir els filets de sardina per filets de seitons o un altre peix marinat. Aquesta recepta ens l'ha ensenyat el Xef Bernat Badia al taller Bufet d'estiu.
RESULTAT A TAULA
Un gaspatxo saludable, vistós i diferent.
Montse