Truita de patates 

INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1,250 k de patates
2 cebes grosses
Oli d'oliva verge extra
Sal
8 ous de mida normal, 50 g

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Pelem la ceba i la tallem més gruixuda que a la juliana.
Posem una paella amb oli al foc i hi afegim la ceba en fred. L'oli s'anirà escalfant poc a poc. 
Mentrestant pelem les patates, les esbandim, les eixuguem amb un eixugamans i les tallem a rodanxes amb una mandolina. Si no tenim aquest estri, amb fusta i ganivet. 
Quan l'oli estigui calent, veurem que la ceba comença a coure. Afegim les patates, les remenem amb una espàtula de fusta per tal que s'impregnin de l'oli.
Han de quedar quasi cobertes, no del tot, si convé afegirem més oli poc a poc per evitar que es refredi. Calculeu uns 400-450 ml d'oli (dependrà de la mida de la paella).
Les patates no han de quedar rosses, han de bullir dins de d'oli fins que estiguin ben cuites. 
Un cop les punxem i les tenim al punt, preparem un plat fondo i una escorredora.
Anirem retirant les patates amb cura i les salem per capes. Guardem l'oli de fregir. 
En un bol batem els ous amb una mica de sal, incorporem les patates a poc a poc i ho barregem suaument per evitant que es desfacin.
A la mateixa paella, posem un fil de l'oli de fregir i aboquem la barreja. Sacsegem suaument pet tal que no s'enganxi i deixem coure a foc baix-mig uns 10 minuts aprox. Anirem sacsejant, i si convé taparem la paella i abaixarem el foc per evitar que es cremi per fora i quedi crua per dintre.
Quan la truita ha quallat, eixuguem la tapadora amb paper de cuina, li posem una mica d'oli, per tal que la truita rellisqui, i tombem la truita. 
Li donem bona forma i polim les vores amb l'espàtula de fusta, ens ha de quedar ben rodona.
Acabem de coure, parem el foc, tapem i deixem reposar la truita dintre de la paella. 
Al cap d'una estona, posem la truita en un plat gran i ja la podem servir.


PER SABER-NE MÉS
Per fregir les patates gastarem una bona quantitat d'oli; no el llenceu. Jo l'aprofito per fer altres truites, sofregit de macarrons, pollastre rostit, fideus a la cassola...
Depenent del tipus de patates que utilitzem, trigarem més o menys temps a fregir-les.  Nosaltres no tenim manies, fem la truita amb les patates que tenim, de proximitat, de qualitat, i ens adaptem.

 

LA RECEPTA EN UN MINUT
VIDEORECEPTA

 

RESULTAT A TAULA
No coneixem ningú a qui no li agradi la truita de patates. Freda, calenta o del dia abans. No en falta mai a les barres dels bars, per sofisticats que siguin. Us hem volgut explicar la que fem a casa. Amb les quantitats que hi posem, podria ser per més persones, però això és un vici, a l'hora de menjar-la no en sol quedar!
Que vagi de gust!

 


Júlia i Montse