INGREDIENTS PER A 5 o 6 PERSONES
3 cebes grosses
1 pebrot vermell gros
2 pebrots verds llargs
5-6 tomàquets madurs grossos
2 albergínies de 150 g
1 carbassó petit (opcional)
4 grans d'all
150 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
1 cullerada rasa de postres d'orenga sec
1 cullerada rasa de postres d'alfàbrega seca
100 ml de vi blanc sec


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem totes les verdures i les preparem. Piquem els alls fins. Pelem i tallem la ceba a tires (no cal que sigui a la juliana). Tallem els pebrots a tires d'uns 2 o 3 cm. Pelem els tomàquets i els tallem a daus no massa grossos. Posem l'oli en una cassola al foc, afegim la ceba i els pebrots. Ho deixem ofegar lentament. Un cop mig cuit, hi posem els alls i els deixem enrossir. Incorporem els tomàquets, salem, afegim l'orenga i l'alfàbrega i continuem. Si ens agrada el carbassó, el posarem 10 minuts després del tomàquet. Si veiem que ens queda sec i el tomàquet encara no està fet, mullem amb el vi. Les verdures no s'han de fregir, han de confitar-se lentament. El temps de cocció d'aquest plat és d'1h i 30 minuts aproximadament. Quan faltin 10 minuts per acabar, incorporem l'albergínia mig pelada, tallada a tires i fregida a part. Rectifiquem de sal, ho acabem de coure i apaguem el foc.

PER SABER-NE MÉS
La samfaina de tota la vida. Resulta més bona reposada. La podem guardar a la nevera 4 o 5 dies. Es congela molt bé.

RESULTAT A TAULA
Per acompanyar els rostits, el bacallà, els ous ferrats i sucar-hi pa!


Júlia