INGREDIENTS
800 g de caquis (pes net)
400 de taronja (pes net)
800 g de sucre
150 ml de rom
El suc de dues llimes


MATERIAL NECESSARI

Una cassola d'acer inoxidable
Cullera o altre estri d'acer inoxidable per remenar (eviteu la fusta)
Pots de vidre amb tapadores (molt nets)

 

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem els caquis, els pelem i els tallem a trossets. Pelem les taronges; hem de treure tota la pell blanca (el millor és pelar-les a sang). Les tallem a trossets. Posem tota la fruita dins d'una cassola adient. Hi afegim el sucre, el suc de llima i ho remenem bé. Posem la cassola al foc i coem la melmelada. Ha d'agafar temperatura lentament. Anirem remenant amb suavitat amb les varetes d'acer inoxidable. La melmelada anirà canviant de color i de consistència, ho podrem comprovar remenant. El temps de cocció és aproximat; necessitarem de 60 a 80 minuts; dependrà del grau de maduresa de la fruita, del foc, de la cassola que utilitzem, hi ha molts factors. Triturem amb la batedora elèctrica i hi afegim el rom. Continuem la cocció fins a obtenir la textura desitjada.
Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un platet al congelador. Anem fent proves: traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera, esperem uns minuts que refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles "peten" més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria, ens costa més de remenar. Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i la deixem reposar una estona. Mentrestant haurem rentat molt bé els pots (els podem bullir, assecar al forn a 100º o també els podem utilitzar sortits del rentaplats). Omplim els pots amb la melmelada calenta (que no cremi) fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé.
Agafem una olla de mida adient i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de la aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc. L'aigua els ha de cobrir un parell de dits per sobre. Bullim a 100ºC 30 minuts. Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots. Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS
La melmelada es conserva bé d'un any per l'altre. Per guardar-la, triarem un lloc fosc, fresc i sec. La recepta ens l'ha cedit la Mònica, una seguidora i també una blogaire de  www.ensucrat.cat.  Gràcies Mònica !

Montse