Melmelada de figues i canyella

INGREDIENTS
1 kg de figues 
300 g de sucre blanc
1/3 de canó de canyella
El suc d'una llimona

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Rentem les figues, els hi escapcem una mica la part superior i també els tallem la base (molt poc). Les obrim per la meitat de dalt a baix i comprovem que estan sanes; un cop fet això, tallem cada meitat en dos, de manera que farem 4 talls de cada figa.
Les posem en un recipient de plàstic, afegim el sucre, les tapem i les deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
L'endemà preparem una cassola d'acer inoxidable, aboquem les figues i encenem el foc. Afegim la canyella i el suc de llimona. Coem a foc suau, remenant amb les varetes d'acer inoxidable fins que la fruita sigui tova. El temps de cocció és aproximat; dependrà de la consistència de la fruita, del recipient que utilitzem i de la intensitat del foc. Compteu uns 45 minuts . Retirem la canyella i ho passem per la batedora elèctrica perquè ens quedi una crema homogènia.

Com sabrem si la melmelada té la consistència correcta?
Quan comencem a coure, posem un platet al congelador. Anem fent proves; traiem el plat del congelador, hi posem una cullerada de la melmelada i l'entrem a la nevera. Esperem uns minuts que es refredi. Empenyem la melmelada amb el dit, si fa plecs, ja la tenim llesta. També observarem que quan porta una bona estona coent, les bombolles peten més lentament i fan més soroll; la melmelada no bull amb tanta alegria, ens costa més de remenar. Un cop tenim la melmelada a punt, parem el foc i deixem reposar una estona.
Mentrestant, haurem rentat molt bé els pots (els podem bullir o assecar al forn a 100ºC). Omplim els pots amb la melmelada calenta (que no cremi) fins al coll del pot. Repassem les vores dels pots perquè quedin ben nets. També repassarem l'interior de les tapadores amb un paper de cuina que haurem mullat amb alcohol. Tapem bé. Agafem una olla de mida adient i l'omplim fins a la meitat amb aigua calenta de la aixeta, al fons posem un drap de cuina doblegat. Hi posem dins els pots plens, ben tapats i encenem el foc. L'aigua ha de cobrir els pots un parell de dits per sobre. Bullim a 100ºC 30 minuts. Parem el foc, deixem refredar sense tocar els pots. Un cop refredat, traiem els pots, els eixuguem i els etiquetem.


PER SABER-NE MÉS
Aquesta melmelada porta molt poc sucre, ja que les figues en tenen molt. Us quedarà una melmelada cremosa, de gust delicat i amb el punt just de sucre. A banda de menjar-la per esmorzar, berenar o farcir pastissos, combina molt bé amb el foie.

RESULTAT A TAULA
Una altra recepta de melmelada deliciosa per fer i tastar. Què vagi de gust!

Júlia i Montse