Fideuada de canada i gamba

FIDEUADA DE CANADA I GAMBA DE BLANES

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

Una canada de 500 g
250 g de gambes
500 g de fideus del número 2
1 litre de fumet
2 alls
150 g de tomàquet natural ratllat
50 ml d’oli d’oliva verge extra
Sal

Per fer el fumet
20 ml d’oli d’oliva verge extra
Els caps i les pells de les gambes
1 gra d’all
Un tros de ceba
Un tros de porro
Unes fulles de julivert
1 ½ litre d’aigua mineral o filtrada
Sal

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Fem el fumet
Traiem el cap de les gambes, les pelem i les reservem a la nevera. Posem una olla amb els 20 ml d’oli al foc. Afegim  les pells i els caps, donem un parell de tombs. Afegim les verdures, remenem, deixem ofegar un parell de minuts i seguidament afegim l’aigua.  Bullim uns 25 minuts a foc mitjà,uns minuts abans d'acabar salem. Colem el fumet  i el reservem calent.

Fem els fideus
Demanem a la peixateria que ens netegin la canada. A casa la rentem i acabem de retallar les ventoses de les potes.  La tallem a quadrats petits i les potes a rodelles.
Posem la paella al foc amb l’oli, enrossim els fideus un parell de minuts i els reservem.
Laminem els alls i els deixem daurar lleugerament i els retirem.
Passem les gambes per la paella un minut escàs i les retirem.
Posem la canada, la salem i deixem que cogui fins que comenci a daurar.
Afegim el tomàquet i deixem sofregir uns 20 minuts, fins aconseguir un sofregit de color fosc.
Afegim els fideus i els barregem amb el sofregit. Deixem que es facin 2 o 3 minuts. Incorporem el fumet ben calent, remenem ràpidament i rectifiquem de sal. Deixem que es facin a foc mitjà el temps que indiqui el fabricant.
Afegim les gambes per sobre. Vigilarem la cocció i si ens queden secs afegirem una mica de fumet. Parem el foc, deixem reposar un parell de minuts i servim.

 

PER SABER-NE MÉS

Podem acabar de coure la fideuada al forn. En aquest cas, afegirem el fumet i, quan falti la meitad del tems per acabar la cocció, afegirem les gambes i l'entrarem al forn calent a 200 ºC. Vigilarem la cocció i traurem la paella del forn quan els fideus es posin de punxa i tinguin un color daurat, en aquest moment, apaguem el forn, traiem la paella i servim.

Aconsellem comprar la canada uns dies abans i congelar-la. Queda més tova. Podem fer el mateix plat amb sèpia. En aquest cas, incorporarem la seva salsa al sofregit abans del tomàquet.
Us recomanem que utilitzeu la canada. Més econòmica que la sèpia i amb un gust molt bo. Segurament molts de vosaltres heu menjat fideus o arròs amb canada sense saber-ho.

Podem acompanyar el plat amb allioli o llimona.

RESULTAT A TAULA

Un plat de fideus boníssim i ràpid de fer. Tasteu els plats amb canada! 

Júlia