Coca Sant Joan amb termomix

INGREDIENTS

500 g de farina de força
70 g de sucre
3 g de sal
20 g de llevat de forner
140 g de llet
100 g d’ou sencer (2 ous)
Ratlladura de pell de llimona 
Ratlladura de pell de taronja 
25 g de licor d’anís 
25 g d’aigua de tarongina
1 g de canyella en pols
75 g de mantega 
10 cireres confitades
6 rodanxes de taronja confitada
150 g de meló confitat
Pinyons
Sucre

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Amb aquests ingredients podem fer una o dues coques. Una amb crema i l'altra sense crema. Si fem una sola coca, sortirà gran, de la mida de la safata del forn.

Preparació  de la massa amb pastadora
Posem la farina, el sucre i la sal a la pastadora.
Incorporem la llet a temperatura ambient; amb el llevat prèviament dissolt.
Treballem la massa amb el ganxo, hi afegim els ous d'un en un.
Continuem treballant la massa, hi afegim totes les aromes juntes: aigua de tarongina, anís, pell de llimona, pell de taronja, canyella i ho pastem uns minuts.
Finalment, incorporem la mantega amb textura de pomada a trossos.
Ho continuem treballant a velocitat alta, fins que la massa es desenganxi del bol i es vegi llisa i homogènia.
Fem la primera fermentació de la massa, tapada amb film, a temperatura ambient, fins que dobli el seu volum.

Preparació  de la massa amb  robot 
Posem el sucre al vas i el polvoritzem  20 segons a velocitat progressiva  6-10.
Afegim la pell de taronja i de llimona i programem 20 segons velocitat progressiva 6-10.
Afegim els ous i la llet i programem 1 minut, 37 ºC, velocitat 3.
Afegim el llevat,  la canyella, l'anís, l'aigua de tarongina i programem 30 segons  velocitat 3.
Afegim la sal i la farina, programem 10 segons velocitat 6
Afegim la mantega i programem 4 minuts velocitat espiga. 
Deixem fermentar la massa dins del vas tapat amb un drap de cuina. En funció de la temperatura ambient trigarà més o menys estona.
Quan la massa surt pel forat del vas ja la tindrem fermentada.

Preparem la coca
Untem lleugerament amb oli  la superfície de treball. Funyim lleugerament la massa, l'estirem amb un corró i li donem forma de rectangle.
Repartim la fruita confitada damunt la coca, la pintem amb ou barrejat amb unes gotes d'aigua, repartim  els pinyons i hi posem el sucre.
La tapem amb un drap i la deixem que torni a fermentar fins que torni a doblar el volum. 
Enfornem a  175 ºC, 12-15 minuts.

PER SABER-NE MÉS.
Aquest tipus de coca és millor coure-la amb humitat. Si el vostre forn ho permet, programeu 75-8% o 80% d'humitat. Una altra opció és posar una safata amb aigua dins del forn per tal que generi humitat.
Aquesta és una recepta d'en Pep Nogué adaptada per a robot, en el nostre cas Thermomix.
Els temps de fermentació varien força en funció de la temperatura ambient. Si prepareu aquesta recepta a l'hivern, un bon lloc per deixar-la fermentar, és el forn.

VIDEORECEPTA

Videorecepta coca de Sant JoanLa recepta en 3 minuts

 

RESULTAT A TAULA
La coca de fruita confitada, un clàssic de la nit de Sant Joan. No deixeu de fer-la!

Montse i Júlia