Compota de pomes del ciri

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
5 pomes del ciri
Pell de llimona i suc
1/3 de canó de canyella
Un pols de sal
100 ml d'aigua mineral o filtrada


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparem una cassola amb tapadora, de mida adient. Rentem les pomes, les pelem, les tallem a làmines i traiem el cor.
Posem les pomes a la cassola i les mullem amb dues o tres cullerades de suc de llimona. Afegim dos o tres talls de pell de llimona sense la part blanca, la canyella, el pols de sal i l'aigua. Posem a bullir ben tapat a foc suau, fins que la poma sigui tova, uns 30 minuts. Després retirem la pell de llimona i la canyella i triturem fins que quedi una crema ben fina. Servim calenta o a temperatura ambient en gotets individuals que adornarem amb canyella en pols i unes tires de pell de llimona.

 

 


PER SABER-NE MÉS
Hem volgut fer unes postres antigues, amb una poma molt especial i sense sucre afegit. El color és més fosc que les varietats de poma actuals i el gust més intens. Les pomes del ciri són una varietat de poma autòctona molt antiga. Tenen una forma allargada, de color irregular verd amb taques de color marró clar, de carn farinosa, consistent i dolça. Són molt bones per cuinar, fer farcides, bullir i fer pastissos. També són bones per menjar, encara que no estem acostumats a pomes de carn tan consistent. No són fàcils de trobar, tot i que en alguns indrets es tornen a recuperar.
A llocs com Arenys de Munt, encara es conserva la tradició de cuinar el "relleno" de pomes del ciri per la diada de Sant Martí, l'onze de novembre.
Aquestes pomes són un regal de l'Estela Pujol; el seu pare té pomeres del ciri.


RESULTAT A TAULA
Una compota boníssima, saludable i de gust molt natural.


Júlia i Montse