Flam de formatge

INGREDIENTS PER A 5 PERSONES

300 g de nata líquida per a muntar
300 g de crema de formatge
3 ous
5 cullerades de sucre
Un raig de suc de llimona

Per al caramel
5 cullerades de sucre
1 cullerada d'aigua
1 cullerada de suc de llimona

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparem el caramel
Posem el sucre, la cullerada d'aigua i la cullerada de llimona en un cassó. Escalfem a foc mitjà sense remoure ni tocar. Veurem com el sucre es fon i comença a bombollejar i a canviar de color. Cal vigilar que no es cremi massa, ja que amarga.
Quan tingui un bonic color daurat, passem el caramel al motlle. Movem el motlle amb cura i repartim el caramel pel fons i els laterals.
Deixem refredar el caramel fins que quedi sec i puguem tocar-lo sense cremar-nos.

Preparem el flam
Posem una safata fonda amb aigua al forn. Haurà de ser prou ampla per a posar el motlle del flam i que el cobreixi una tercera part.
Escalfem el forn a 200 °C, calor a dalt i a baix.
Batem en un bol tots els ingredients fins que ens quedi una crema homogènia.

Passem el contingut del bol a la flamera, el posem a la safata i coem al bany Maria una hora. Podem tapar la flamera per a evitar que la superfície se'ns torri massa. Comprovem la cocció, retirem del forn, deixem temperar i guardem en la nevera fins a l'endemà.
Per a desemmotllar, passem un ganivet fi i esmolat al voltant de la flamera, cobrim amb un plat y li donem la volta. Servim guarnit amb fruits vermells i un brot de menta.

PER A SABER-NE MÉS
El caramel líquid agafa temperatures molt elevades i pot produir cremades importants. Hem de manipular-lo amb molta cura. Quan el posem a escalfar, no es toca ni es mou el cassó. Sempre esperarem que el caramel estigui fred i sec abans d'emplenar els motlles amb el flam.
El temps de cocció pot variar d’una hora a una hora i quart depenent del forn. ( Si feu flams idividuals  baixeu la temperatura a 160ºC )
Els flams, igual que els pastissos de formatge, milloren si els deixem reposar fins a l'endemà.
Aquestes delicioses postres les vam menjar en una casa rural de la Vall de Baztan, Navarra. Mertxe Aizpuru em va facilitar la recepta. Hem adaptat les quantitats a la mesura familiar. Us deixem l'enllaç perquè us animeu a visitar la zona i la magnífica casa rural. www.zigakoetxezuria.com

 

VIDEORECEPTA
La recepta en 2  minuts

 

 

RESULTAT A TAULA
Pastís de formatge o flam de formatge, o com vulguem dir-li. Deliciosa, boníssima. A més, amb poca quantitat de sucre en relació amb la majoria de flams. Que vagi de gust!

Júlia i Montse