Caldereta de xai

 INGREDIENTS 

 1 cuixa de xai d'1,8 k  
 6 carxofes 
 1 ceba 
 2 tomàquets madurs
 1 got petit de brandi
 Sal
 Pebre negre

 Per la fer la picada
 1 llesca de pa
 12 avellanes torrades 
 5 nous

 
PREPARACIÓ I COCCIÓ

En una paella fregim la llesca de pa i la reservem. Netegem i tallem les carxofes en 4. Les fregim i reservem.

Salpebrem el xai i el daurem lleugerament a la paella. L'acabarem de coure a cassola.
Piquem la ceba molt fina i la fem a foc lent fins que quedi transparent.
Afegim el tomàquet ratllat. Quan estigui cuit el posem a la cassola on tenim el xai. Mullem amb el brandi.
Fem una picada al morter amb el pa fregit, les avellanes, les nous i ho incorporem a la cassola.
Afegim aigua sense que el xai quedi cobert.
Ho deixem a foc lent 30 o 40 minuts, vigilant que no quedi sec. 
Quinze minuts abans d'acabar, posem les carxofes.
Com tots els estofats, sempre són més saborosos l'endemà.

PER SABER-NE MÉS

Aquesta caldereta de xai és una recepta de l'àvia Guadalupe. La seva filla Consuelo la va millorar afegint les carxofes. La Carmen, la seva néta que també la cuina, ens l'ha fet arribar.
Un llegat gastronòmic que ha passat de generació en generació.
L'hem cuinat amb cuixa com la recepta original. Amb coll de xai queda molt bona.

RESULTAT A TAULA

Un plat d'hivern boníssim que podeu tenir preparat amb antelació.

 

 Montse