INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 massa de pasta de full rodona
5 pomes vermelles
1 cullerada de sucre
1 llimona
Compota de poma (Podem substituir la compota per crema catalana. Us deixem la recepta)
Aigua mineral
Mantega per untar el motlle.
Per fer la compota
2 pomes Golden
1 cullerada de sucre
Aigua mineral
Per fer l'almívar
75 g de sucre
75 ml de l'aigua de cocció de les pomes
ESTRIS
Un motlle rodó de 26 cm
1 mandolina
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparem la compota
Pelem les pomes i retirem les llavors.
Tallem la poma a trossos petits i els posem en un cassó amb dues cullerades d'aigua, un tros de pell de llimona i una cullerada de sucre.
Ho deixem coure a foc suau uns 20 minuts.
Quan estigui tova la traiem del foc, la posem al vas de la batedora i la triturem fins quedi ben fina.
Ho reservem.
Preparació del pastís
Rentem les pomes, les tallem a quarts sense pelar-les i retirem la part del cor.
Amb l'ajuda de la mandolina tallem la poma a làmines fines i les posem en un bol amb aigua mineral, suc de llimona i una cullerada de sucre. Hi posem aigua suficient perquè cobreixi la poma.
Posem el bol al microones 8 o 10 minuts a màxima potència, per tal que la poma quedi una mica cuita. Sabrem que està al punt quan puguem enrotllar la poma sense que es trenqui.
Un cop cuita, l'escorrem i deixem que perdi temperatura. Hem de poder fer les roses sense cremar-nos.
Mentre la poma es cou, untem el motlle amb mantega.
Hi posem la pasta de full, tallem la part que sobri i la punxem amb una forquilla.
Hi afegim la compota (o la crema catalana) i l'escampem amb una cullera.
Escorrem la poma i la deixem damunt d'un drap de cuina net. Guardem 75 ml de l'aigua de cocció.
Comencem a fer les roses enrotllant les làmines de poma. Les anem col·locant dins del motlle.
No cal que siguin totes de la mateixa mida, les podem fer irregulars.
Encenem el forn a 190 ºC i coem el pastís uns 30 minuts.
Preparem l'almívar. En un pot, posem 75 ml de l'aigua de cocció de la poma i 75 g de sucre. Ho escalfem i reduïm fins a la meitat aproximadament. Quan comenci afer bombolles grans el tindrem a punt.
Quan el pastís sigui cuit i les vores estiguin daurades, el deixem refredar i el pintem amb l'almívar fred.
PER SABER-NE MÉS
Si no tenim microones, podem coure les làmines de poma en un cassó al foc, vigilant el punt de cocció. Aquest serà quan puguem doblegar les làmines sense que es trenquin.
Aquest pastís el podem preparar amb una base de compota de poma o de crema catalana. Escolliu la versió que més us agradi.
LA RECEPTA EN UN MINUT
RESULTAT A TAULA
Un pastís espectacular i molt lleuger. Volarà quan el poseu a taula.
Júlia i Montse