Gat

El gat, gató o gat ver Scyliorhinus canicula  (Cast. La pintarroja, pintarrosa o pintada ) és un tipus de tauró petit pertanyent a la família dels esciliorínids. No s'ha de confondre amb el gatvaire. Cos alllargat. Musell curt i arrodonit. Primera aleta dorsal més gran que la segona. Color marró clar al dors, crema al ventre, amb nombroses taques fosquesLa seua carn és comestible (encara que el fetge es considera tòxic), però el seu aprofitament és limitat. Per tal que es cotitzi més a la llotja de peix, els pescadors l'espellen, ja que té la pell força dura i costa molt de treure. Te poc valor comercial.
 
Hàbitat i reproducció
De dia es troba descansant sobre els fons sorrencs o fangosos, i també sobre els fons d'algues coral·lines (fons de magrana o grapissar) entre els 15 i 110 m de fondària tot i que pot baixar fins als 780 m a l'est de la Mar Jònica. De nit recupera la seua activitat i es dirigeix al fons per caçar.Viu en fons de sorra, grava fina o fang dels 40 als 612 m de fondària. Es reprodueix de novembre a juliol. Ous protegits per una càpsula. S'alimenta de crancs, gambes, cucs, peixos i mol'luscs. Es troba a la Mediterrània i, a l'Atlàntic, de Noruega al golf de Guinea.
Els mascles poden assolir els 100 cm de llargària màxima i els 1.320 g de pes, tot i que la llargada total màxima dels exemplars de la Mediterrània és d'uns 80 cm, amb un pes màxim de 800 g. El mascle madura als 39 cm i la femella als 44 cm.

És ovípar, la femella diposita dos ous en cada posta, un per oviducte. Pot arribar a pondre entre 18 i 20 ous per temporada. Els ous, protegits per una càpsula còrnia, són dipositats en aigües somes d'àrees sorrenques. Les postes es fan de novembre a juliol i el període de gestació dura entre 5 i 11 mesos, si bé una durada de 8 a 9 mesos és el més habitual. Els petits, quan surten de la càpsula, fan de 9 a 10 cm de longitud total.

Observacions
És totalment inofensiu.

Sistemes de pesca
Els arts de pesca emprats en la seua captura són l'arrossegament i el palangre.

 

Receptes

El gat vaire és sovint un dels ingredients d'una bona sarsuela de peix, plat on es barregen trossos de diferents peixos poc comuns i que tenen un paper una mica extraordinari dins de la gastronomia tradicional.

A França es prepara la saumonette amb el gat vaire. Primer s'ha d'escaldar per treure la pell. Posteriorment es talla a filets prims i allargats i es posen a adobar per un temps en aigua amb vinagre i sal o amb suc de llimona per una hora com a mínim. Passat aquest temps es poden saltejar els filets amb mantega, ficar al forn o fer a la planxa.

A Sardenya es prepara la burridda di gattuccio, un plat típic diferent de la burridda genovesa. Consisteix en gat vaire bullit i cobert amb una salsa a base d'oli, all, vinagre i nous picades.

 

Font: Wikipedia / Museudelapesca.org / marinespecies.org /