INGREDIENTS PER A UN PASTÍS
4 llesques rectangulars de pa de motlle sense crosta
250 g de pernil salat de la cuixa, tallat prim
3 ous
1 gra d'all
Julivert picat
3 tomacons de sucar
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
Mantega Cadí (textura pomada)
Sal


ESTRIS
Un motlle rectangular tipus plum cake
Un pinzell


PREPARACIÓ
Ratllem els tomacons de sucar i els amanim amb l'oli i una mica de sal, remenem per barrejar bé l'oli. En una paella ampla, fem una truita plana i fina amb els ous, l'all i el julivert picat. Un cop freda, posem la base del motlle a sobre, marquem i retallem la truita; ens quedarà un rectangle perfecte per fer la primera capa. Amb els dos talls dels costats, retallats i ben posats, en tindrem prou per a una segona capa. Preparem el motlle; hi anem posant els talls de pernil (en reservem un parell per posar a l'interior del pastís). Cobrirem el fons; el pernil ha de sobresortir i penjar fora del motlle. Això ho farem per cada costat i també pels dos extrems laterals. El fons ens ha de quedar ben cobert amb una doble capa de pernil. Els laterals també han de quedar ben coberts. Les làmines han de quedar una mica sobreposades. Preparem les 4 llesques de pa i les retallem a la mida del motlle. Agafem la primera llesca de pa, untem una cara amb mantega; la part untada la posem al fons del motlle, que toqui el pernil, l'altra cara la pinzellem amb tomàquet. Seguidament hi posem a sobre la truita tallada a la mida. Agafem la segona llesca de pa, pinzellem una cara amb tomàquet i tapem la truita. Premem amb cura, i untem l'altra cara de la llesca amb la mantega, la cobrim amb dos talls de pernil. Agafem la tercera llesca de pa, la untem amb mantega i posem la part untada a sobre del pernil, que quedi enganxat. L'altra part de la llesca, la pinzellem amb tomàquet. A sobre posarem l'altra meitat de la truita. Aplanem i pinzellem amb tomàquet la quarta llesca de pa i la posem sobre la truita. Premem amb suavitat per anivellar. Acabem el pastís untant la quarta llesca amb mantega i tancant amb les puntes de pernil que sobresurten del motlle. Tapem amb film i entrem el pastís a la nevera. El deixem que refredi i agafi cos un mínim de 3 o 4 hores. Si el fem el dia abans molt millor. Per servir-lo, preparem una safata rectangular i tombem el motlle. Guarnim amb unes branques de julivert, tal com es veu a la foto.


PER SABER-NE MÉS
Hem de procurar tallar el pa de motlle a la mida justa; si els talls són massa grans i els forcem, quan tallem el pastís veurem les capes tortes. Queda igual de bo però no és tan vistós. Amb les llesques tallades a la mida justa, veurem les capes horitzontals, perfectes. Nosaltres hem utilitzat un motlle de silicona, no s'enganxa i aquest tipus de pastissos freds es desemmotllen molt fàcilment. Per altres tipus de motlle, cobriu-los amb film. El pernil ha de ser d'una qualitat correcta i de la part de la cuixa. Per a aquest pastís, la part de l'espatlla més curada o pernil ibèric de més qualitat i més sec, tot i ser mol més bo, no dóna bons resultats; costa d'embolicar i costa encara més de tallar. Una bona opció per al pernil que posem a dintre del pastís, és fer-ne talls petits amb tisores. Si a l'interior posem encenalls de pernil, el pastís no queda consistent i en tallar-lo, es desmunta.
Aquesta recepta ens l'ha cedit la Núria Orench, de la Pastisseria Orench de Blanes. Li agraïm molt la recepta i els petits trucs que fan que surti perfecte!


RESULTAT A TAULA
Un entrant de festa. Delicat i molt bo!


Montse i Júlia