INGREDIENTS PER A UN PASTÍS
4 llesques rectangulars de pa de motlle sense crosta
250 g de salmó fumat tallat a làmines
3 ous durs
Mantega Cadí (textura pomada)
Cogombrets en vinagre picats fins (optatiu)
Anet sec (optatiu)
Maionesa pasteuritzada, un pot petit
ESTRIS
Un motlle rectangular tipus plum cake
PREPARACIÓ
Bullim els ous, els refredem, els ratllem, els barregem amb la maionesa i els reservem.
Preparem el motlle; hi anem posant les làmines de salmó. Cobrirem el fons; el salmó ha de sobresortir i penjar fora del motlle. Això ho farem per cada costat i també pels dos extrems laterals. El fons ens ha de quedar ben cobert amb una doble capa de salmó. Els laterals també han de quedar ben coberts. Les làmines han de quedar una mica sobreposades.
Preparem les llesques de pa i les retallem a la mida del motlle. Agafem la primera llesca de pa, untem una cara amb mantega; la part untada la posem al fons del motlle, que toqui el salmó.
Seguidament hi posem a sobre la meitat de l'ou dur, aplanem amb una cullera i hi escampem per sobre cogombre picat al gust (amb poca quantitat n'hi ha prou).
Cobrim amb la segona llesca de pa, premem amb cura, untem la llesca amb la mantega, la cobrim amb talls de salmó i hi escampem per sobre una mica d'anet.
Agafem la tercera llesca de pa, la untem amb mantega i posem la part untada a sobre del salmó, que quedi enganxat.
A sobre posarem l'altra meitat de l'ou dur, aplanem, hi posem el cogombre picat i acabem amb la quarta llesca de pa.
Premem amb suavitat per anivellar.
Acabem el pastís cobrint l'última llesca amb les puntes de salmó que sobresurten del motlle.
Tapem amb film i entrem el pastís a la nevera. El deixem que refredi i agafi cos un mínim de 3 o 4 hores. Si el fem el dia abans molt millor.
Per servir-lo, preparem una safata rectangular i tombem el motlle.
Guarnim amb uns cogombrets tallats tal com es veu a la foto.
PER SABER-NE MÉS
Hem de procurar tallar el pa de motlle a la mida justa; si els talls són massa grans i els forcem, quan tallem el pastís veurem les capes tortes. Queda igual de bo però no és tan vistós. Amb les llesques tallades a la mida justa, veurem les capes horitzontals, perfectes.
Nosaltres hem utilitzat un motlle de silicona, no s'enganxa i aquest tipus de pastissos freds es desemmotllen molt fàcilment. Per altres tipus de motlle, cobriu-los amb film.
Aquesta recepta ens l'ha cedit la Núria Orench, de la Pastisseria Orench de Blanes.
Li agraïm molt la recepta i els petits trucs que fan que surti perfecte!
RESULTAT A TAULA
Un entrant de festa. Espectacular i boníssim!
Montse i Júlia