déntol gran al forn

Les que som pescadores tenim el repte de pescar peixos grans. Aquests són els millors, però quan passen dels 4 o 5 K, no són els millors per cuinar.

Us expliquem com cuinar un déntol gros, tant si pesa 5 k com 8 k.  La tècnica és la mateixa, per això no us deixem quantitats.

INGREDIENTS
Déntol
Patates
Ceba
Tomàquet
Oli d'oliva verge 
Sal
100 ml de vi blanc Albariño (opcional)

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Escatem el peix i el netegem. Si és amb aigua de mar, molt millor. Li tallem el cap i traiem l'espina. Ho guardem al congelador per fer una sopa o un brou.
Si el peix pesa més de 3 o 4 k, és millor fer-ne filets. Es cou tot al mateix temps i tothom el menjarà calent.

Déntol  / Dentón

Preparem una safata de forn amb patates tallades finament, una ceba tallada a la juliana i tomàquet. Salpebrem, afegim un raig d'oli i enfornem a 180 ºC, 45 minuts.

La primera mitja hora amb la safata tapada amb paper d'alumini. Després, destapem i deixem coure 15 minuts més.  Un gotet d'Albarinyo va molt bé per a les patates.
Salpebrem el peix, el posem sobre el llit de patates amb la pell a sota. Enfornem 13 o 14 minuts a 180 ºC. Donem una ullada. El peix ens quedarà al punt.

 

PER SABER-NE MÉS
És important deixar reposar els filets 1 o 2 dies a la nevera. Si tallem la carn lleugerament al biaix, uns 45º, trenquem més les fibres. El temps de cocció es molt important, amb el déntol  si ens passem la carn queda com un suro. La cocció és bàsica.

Aquesta recepta és de l'Eugeni Fors, un bon pescador de déntols de bona mida.

Montse i Júlia