déntol gran al forn

Les que som pescadores tenim el repte de pescar peixos grans. Aquests són els millors, però quan passen dels 4 o 5 K, no són els millors per cuinar.

Us expliquem com cuinar un déntol gros, tant si pesa 5 k com 8 k.  La tècnica és la mateixa, per això no us deixem quantitats.

INGREDIENTS
Déntol
Patates
Ceba
Tomàquet
Oli d'oliva verge 
Sal
100 ml de vi blanc Albariño (opcional)

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Escatem el peix i el netegem. Si és amb aigua de mar, molt millor. Li tallem el cap i traiem l'espina. Ho guardem al congelador per fer una sopa o un brou.
Si el peix pesa més de 3 o 4 k, és millor fer-ne filets. Es cou tot al mateix temps i tothom el menjarà calent.

Déntol  / Dentón

 

Pre-escalfem el forn a 190ºC

Podem fer la cocció  de les patates amb 2 sistemes:
Tapant la safata amb paper d'alumini  o amb la safata destapada
En el segon cas hi afegirem una mica de brou suau de peix o una mica de vi blanc. Un vas d'Albariño va molt bé per a les patates.
L’important és que durant la cocció de les patates hi hagi humitat.

Entrem la safata al forn, baixem la temperatura a 180ºC
Enfornem 20 o 30 minuts Cada forn és diferent, el que ens marcarà el temps és el punt de cocció de les patates  que tenen que quedar quasi cuites.

Salpebrem el peix i el posem sobre el llit de patates amb la pell a sota. Enfornem 13 o 14 minuts a 180 ºC. Donem una ullada. El peix ens quedarà al punt.

 

 

PER SABER-NE MÉS
És important deixar reposar els filets 1 o 2 dies a la nevera. Si tallem la carn lleugerament al biaix, uns 45º, trenquem més les fibres. El temps de cocció es molt important, amb el déntol  si ens passem la carn queda com un suro. La cocció és bàsica.

Aquesta recepta és de l'Eugeni Fors, un bon pescador de déntols de bona mida.

Montse i Júlia