Massa mare

INGREDIENTS
Farina integral d'espelta
Aigua mineral o filtrada


PREPARACIÓ
Primer dia: Barregem 25 g de farina i 25 ml d'aigua. Barregem bé i ho guardem en un pot de vidre net, tapat amb una gassa o tela perquè respiri. Fem una marca del nivell amb un retolador. Ho deixem a temperatura ambient. Un bon lloc pot ser dins del forn parat.

Segon dia: No veiem cap canvi aparent. Afegim una barreja de 15 g de farina i 15 ml d'aigua. Marquem el nivell.

Tercer dia: Ja observem bombolletes. Ha augmentat el volum. La massa mare està activa. Afegim una barreja de 15 g de farina i 15 ml d'aigua. Marquem el nivell.
Quart dia: Es continua fent. Té bombolletes i continua pujant. Tornem a afegir una barreja de 15 g de farina i 15 ml d'aigua. Marquem el nivell.
Cinquè dia: Ja podem utilitzar la massa mare.

CONSERVACIÓ

Cada vegada que utilitzem la massa mare, l'alimentarem afegint la mateixa quantitat de barreja d'aigua i farina que hem gastat.
Exemple: Si hem gastat 50 g de massa mare, afegirem al pot una barreja de 25 ml d'aigua i 25 g de farina.
Si l'utilitzem sovint, almenys un cop per setmana la deixarem a temperatura ambient. En aquest cas, l'anirem alimentant almenys un cop per setmana.
Per alimentar-la afegirem una barreja de farina d'espelta i aigua a parts iguals.

Si no l'utilitzem sovint, la guardarem tapada a la nevera. En aquest cas, la traurem un parell de dies abans i li afegirem una barreja de farina i aigua a parts iguals per activar-la. Si l'anem conservant pot durar molt de temps, fins i tot anys.

PER SABER-NE MÉS
El pa fet amb massa mare, és diferent del que es fa només amb llevat premsat. Té més vida útil, millor qualitat organolèptica, és més digerible, té millors propietats nutricionals.
Per fer la massa mare és millor evitar l'aigua de l'aixeta. Si n'utilitzem, l'hem de deixar airejar unes hores per tal que el clor s'evapori.

La massa mare és tot un món, es pot fer de diferents maneres, nosaltres no en som expertes, amb aquest post us expliquem la nostra modesta experiència que, de moment, ens ha donat bons resultats.

 

LA RECEPTA EN UN MINUT

Masse mare VIDEORECEPTA

Montse