Peix amb suc de la Maria Dolors Andreu / La cuina del peix a Blanes

INGREDIENTS 
500 g de peix d'escata
3 tomates madurs
Julivert, uns 20 g
5 o 6  grans d'all
250 ml de brou de peix
Oli d'oliva verge extra
Sal
Farina, una cullerada sopera rasa o farina de blat de moro (Maizena)

Per fer el fumet
Oli d'oliva verge, els caps del peix, 3 grans d'all, 1 ceba i aigua mineral o filtrada.

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Cuinem 3 cànteres pescades per nosaltres.
El peix el tindrem net i escatat, amb els caps farem el fumet.

Preparem el fumet
En un cassó, posem un bon raig d'oli, afegim els caps, 3 grans d'all, 1 ceba trossejada i un parell de branques de julivert.
Encenem el foc i, quan el peix comenci a agafar-se al fons del cassó, afegim aigua que cobreixi bé els caps. 
Bullim 25 minuts, parem el foc i  ho deixem reposar una estona. 
Colem i reservem.

Preparació del suc
Piquem els grans d'all i reservem.
Piquem el julivert i reservem.
Escaldem les tomates 30 segons, les pelem i piquem.
En una cassola posem un bon raig d'oli. En fred afegim l'all, el julivert i la tomata. Salem i sofregim a foc suau 10 o 12 minuts.
Seguidament, afegim una cullerada de farina i remenem. Si hi ha persones celíaques, utilitzarem farina de blat de moro.
Quan el sofregit comenci a agafar-se al fons de la cassola, incorporem el brou. 
Ens quedarà un suquet que fa molt de goig. En aquest punt, si ho preparem amb antelació, podem parar el foc.
El peix l'afegim abans de servir-lo: el posem a la cassola, el deixem coure 10 minuts i llest!

PER SABER-NE MÉS
Amb aquesta recepta estrenem el receptari "La cuina del peix de Blanes". Aquest és un antic plat mariner, senzill de preparar. És una aportació de la Maria Dolors Andreu, nascuda el 1933, filla de guarda moll i neta de l'Esteve "Mares", pescador. La Maria Dolors ens parla de preparar-lo amb peix d'escata, també ens diu que es pot fer aquest plat amb una molla grossa a talls. Es pot preparar amb tota mena de peix, com ara: rap, lluç, bonítol, etc... Feu-lo i segur que us quedarà de luxe!

VIDEORECEPTA
Peix amb suc de la Maria Dolors Andreu / La cuina del peix a BlanesLa recepta en 2 minuts

RESULTAT A TAULA
Un plat mariner de cuina catalana tradicional, senzill, boníssim, per sucar-hi pa!

 

Montse i Júlia