Lluerna i aranya amb patates

 

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

1,600 kg de lluerna i aranya 
1 kg de patates
1 porro
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
1 tomàquet gros
1 cullerada de pebre vermell dolç
Pebre vermell picant, opcional
Sal
Oli d'oliva verge extra
1 llimona
1 all picat
3 branques de julivert

Per al brou de peix
Els caps del peix
1 ceba
2 grans d'all
1 fulla de llor
Un raig de llimona
Oli d'oliva verge extra
Sal
Aigua mineral per cobrir el peix

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Netegem el peix, el tallem a trossos i reservem els caps. Tallem la ceba grossa i piquem els alls.

Elaboració del brou
Posem una olla al foc amb l'oli, afegim els caps, un tros de ceba tallada gruixuda i els grans d'all sencers sense pelar. Donem un parell de tombs i, quan es comenci a agafar al fons de l'olla, afegim aigua fins a cobrir el peix, sal, una fulla de llor i un raig de llimona. Ho deixem bullir 25 minuts, ho colem i ho reservem.

Elaboració del peix

Amb el foc apagat, posem un bon raig d'oli en una cassola, el porro tallat a làmines fines, mig pebrot verd i mig pebrot vermell tallats a trossos petits, el pebre vermell dolç i el picant si agrada, la sal, el tomàquet ratllat, l'all picat i el julivert també picat. Un cop ho tenim tot a la cassola, encenem el foc i ho sofregim fins que quedi ros. Seguidament, afegim les rodanxes de peix, per sobre hi posem les patates tallades a daus petits i tot seguit el brou. Ho deixem coure a foc suau fins que les patates siguin cuites.
Si volem el suc més espès, fem una picada.

Per fer la picada

1 llesca de pa de barra fregit
1 presa de xocolata
10 ametlles torrades i pelades

Posem tots els ingredients al morter i piquem bé amb la mà del morter fins que ens quedi una pasta fina. Deixatem la pasta amb una mica de brou i ho afegim al guisat de peix. Deixem coure 10 minuts i ja ho tindrem fet.

PER SABER-NE MÉS

Compte amb confondre la lluerna amb les cabotilles. Molts supermercats tenen el peix mal identificat. Recepta d'en Miquel "el rana".

RESULTAT A TAULA

Plat tradicional de la cuina dels pescadors, econòmic i molt bo.
Aquesta recepta que hem explicat per a la lluerna i per a l'aranya, és perfecta per l'aranya de cap negre, queda un plat exquisit.

 

Montse