déntol gran al forn

Les que som pescadores, tenim el repte de pescar peixos grossos. Aquests són els millors, però quan passen dels 4 o 5 K, no són els millors per a cuinar.

Us expliquem com cuinar un déntol gros, tant si pesa 5 k com 8 k.  La tècnica és la mateixa, per això no us deixem quantitats.

INGREDIENTS
Déntol
Patates
Ceba
Tomàquet
Oli d'oliva verge 
Sal
100 ml de vi blanc, opcional. En aquest cas, Albariño.

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Escatem el peix i el netegem. Si és amb aigua de mar, molt millor. Li tallem el cap i traiem l'espina. 
Si el peix pesa més de 3 o 4 Kg , és millor fer-ne filets. Es cou tot al mateix temps i tothom el menja calent.

Déntol  / Dentón

Pre-escalfem el forn a 190ºC

Podem fer la cocció  de les patates amb 2 sistemes:
Tapant la safata amb paper d'alumini  o amb la safata destapada
En el segon cas hi afegirem una mica de brou suau de peix o una mica de vi blanc. Un vas d'Albariño va molt bé per a les patates.
L’important és que durant la cocció de les patates hi hagi humitat.

Entrem la safata al forn, baixem la temperatura a 180ºC
Enfornem 20 o 30 minuts Cada forn és diferent, el que ens marcarà el temps és el punt de cocció de les patates  que tenen que quedar quasi cuites.

Salpebrem el peix i el posem sobre el llit de patates amb la pell a sota. Enfornem 13 o 14 minuts a 180 ºC. Donem una ullada. El peix ens quedarà al punt.

 

PER SABER-NE MÉS
És important deixar reposar els filets 1 o 2 dies a la nevera. Si tallem la carn lleugerament al biaix, uns 45 graus, trenquem millor les fibres. El temps de cocció és molt important. Amb el déntol si ens passem de temps, la carn queda com un suro. La cocció és bàsica.
Aquesta recepta és de l'Eugeni Fors, un bon pescador de déntols de bona mida.

El cap i l'espina també l'aprofitem. En pot sortir una bona racció de croquetes o una bona sopa de peix.  Si en volem fer croquetes, podem posar l'espina i el cap obert damunt les patates durant la primera part de la cocció, després ho retirem, esmicolem el peix que surti del cap i les espines i ja ho tenim a punt per preparar les croquetes (cuina d'aprofitament).

 

RESULTAT

Un peix de luxe per a les grans ocasions

 

Montse i Júlia