déntol gran al forn

Les que som pescadores, tenim el repte de pescar peixos grossos. Aquests són els millors, però quan passen dels 4 o 5 K, no són els millors per a cuinar.

Us expliquem com cuinar un déntol gros, tant si pesa 5 k com 8 k.  La tècnica és la mateixa, per això no us deixem quantitats.

INGREDIENTS
Déntol
Patates
Ceba
Tomàquet
Oli d'oliva verge 
Sal
100 ml de vi blanc, opcional. En aquest cas, Albariño.

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Escatem el peix i el netegem. Si és amb aigua de mar, molt millor. Li tallem el cap i traiem l'espina. Ho conservarem al congelador per fer una sopa o un brou.
Si el peix pesa més de 3 o 4 k, és millor fer-ne filets. Es cou tot al mateix temps i tothom el menja calent.

Déntol  / Dentón

Preparem una safata de forn amb patates tallades finament, una ceba tallada a la Juliana i tomàquet. Salpebrem, afegim un raig d'oli i enfornem a 180 ºC, 45 minuts.

La primera mitja hora, ho coem amb la safata tapada amb paper d'alumini. Després, destapem i deixem coure 15 minuts més.  Un vas d'Albariño va molt bé per a les patates.
Salpebrem el peix i el posem sobre el llit de patates amb la pell a sota. Enfornem 13 o 14 minuts a 180 ºC. Donem una ullada. El peix ens quedarà al punt.

 

PER SABER-NE MÉS
És important deixar reposar els filets 1 o 2 dies a la nevera. Si tallem la carn lleugerament al biaix, uns 45 graus, trenquem millor les fibres. El temps de cocció és molt important. Amb el déntol si ens passem de temps, la carn queda com un suro. La cocció és bàsica.

Aquesta recepta és de l'Eugeni Fors, un bon pescador de déntols de bona mida.

Montse i Júlia