Fent ranxo a l'Estelada

RANXO MARINER PER A 6 PERSONES
6 penegals
1 rap petit
10 canades petites
6 crancs
3 espardenyes
6 grans d'all
2 cebes grosses
½ kg de tomàquet natural triturat
Oli d'oliva verge extra
Sal
600 g d'arròs
1,5 l de fumet de peix

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem el peix de cap, escata i tripa i el rentem amb aigua de mar.
El tallem i reservem els caps pel fumet.
Netegem les canades, les rentem i les deixem senceres.

Preparació del fumet
Posem una olla al foc amb els caps del peix, un all, i ho deixem bullir uns 30 minuts, sense sal.

Preparació del ranxo
Piquem els alls i la ceba, no massa petit i ho reservem.
Posem oli abundant a la cassola, fregim el peix i el reservem.
Seguidament, fregim les canades, quan comencin a petar afegim la ceba, l'all i ho deixem coure lentament uns 20 minuts.
Incorporem els crancs i les espardenyes tallades per la meitat, remenem, afegim el tomàquet triturat i acabem de sofregir uns 15 o 20 minuts més.
Incorporem l'arròs i el barregem amb el sofregit.
Afegim el fumet, el peix, rectifiquem de sal i acabem de coure l'arròs.
Servim de seguida.


PER SABER-NE MÉS
Aquest ranxo mariner el vam fer a bordo de l'embarcació l'Estelada, de Blanes. Vam seguir les recomanacions d'en Pablo, que va preparar tot el peix, i del patró, en Josep Maria Vinyes. L'arròs va sortir boníssim. Vam passar un dia fantàstic i vam aprendre molt.
L'arròs el vam fer amb el peix acabat de pescar i rentat amb aigua de mar, tot un luxe.
El tipus de peix varia en funció del que es pesca. El rap li dóna molt bon gust. La quantitat de fumet que afegim a l'arròs pot variar si el volem més o menys caldós.


RESULTAT A TAULA
Un ranxo mariner boníssim. Esperem que vosaltres també el feu i que us vagi de gust!


Montse i Júlia