INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES
1 kg de serrans penegals, pes brut
1ceba
Sal
6 ous
250 g de crema de llet
500 g tomàquets madurs
Sal
Pebre blanc mòlt
Mantega per untar el motlle
INGREDIENTS PER FER EL FUMET
Caps i espines del peix
2 grans d'all
1 tros de ceba
1 fulla de llor
Oli
Sal
Aigua mineral o filtrada
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem a la peixateria el peix escatat, net i a filets. Amb els caps i les espines farem fumet.
Preparació del fumet.
En una olla afegim un raig d'oli, les espines, els caps dels penegals, dos grans d'all i un tros de ceba.
Quan el peix ja comença a aferrar-se al cul de l'olla, afegim aigua mineral fins a cobrir el peix, el llor, deixem bullir 25 minuts i parem el foc.
Preparació del peix
Escaldem el peix un minut amb el fumet, retirem les espines i l'esmicolem amb els dits.
Conservarem la pell que té un color rosat vermellós i donarà molt bon gust i color.
Preparació del pastís
Escaldem els tomàquets amb aigua bullent 20 segons i els refredem amb aigua freda.
Pelem els tomàquets, el tallem a trossos i els sofregim en una paella amb una mica d'oli.
Afegim una mica de sucre i sal al gust. Reservem.
Escalfem el forn a 180 ºC.
Posem dins del forn una safata amb aigua calenta per fer el bany Maria.
Untem el motlle amb mantega.
En un bol afegim els ous, remenem amb les varetes, incorporem la crema de llet, el peix i la salsa de tomàquet.
Salpebrem i barregem bé.
Posem aquesta barreja al motlle i ho enfornem 50 minuts.
Passat aquest temps, comprovem la cocció punxant amb un escuradents.
Deixem refredar i desemmotllem.
El deixem a la nevera unes hores.
PER SABER-NE MÉS
Podem fer aquesta recepta amb altres tipus de peix com la lluerna, escórpora o polla, que son d'una textura i gust similar. Es pot acompanyar amb maionesa, salsa rosa, torradetes i amanida com a complement.
Hem esbandit els filets de peix amb aigua de mar. Si ho feu amb aigua de l'aixeta, ha de ser molt ràpidament, perquè el peix no perdi gust.
Prepararem un bol d'aigua freda per esbandir-nos els dits i treure'ns les espines que ens queden enganxades quan desespinem el peix.
VIDEORECEPTA
La recepta en 3 minuts
RESULTAT A TAULA
Un deliciós pastís fresc, ideal per a l'estiu i per a tot temps.
Montse i Júlia