Peix al forn

INGREDIENTS PER A 2 PERSONES

1 peix de 750 - 800 g
1 branca de julivert
1 ceba
1 gra d'all
600 g de patates
Sal
Pebre negre mòlt
Oli d'oliva verge
Melmelada de tomàquet, opcional

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem a la peixateria el peix net i escatat.

COCCIÓ DE LES PATATES
Escalfem el forn a 190 ºC, escalfor a dalt i baix.  Pelem les patates, les cebes i les tallem a rodanxes de mig cm de gruix, aproximadament.
Preparem una plata de forn, l'untem amb oli, posem les patates, les cebes i ho salem.
Podem coure les patates de dues maneres.
Tapant la safata amb paper d'alumini o amb la safata destapada.
En el segon cas, hi afegirem una mica de brou suau de peix, aigua o una mica de vi blanc. L’important és que durant la cocció hi hagi humitat.
Entrem la safata al forn, baixem la temperatura a 180 ºC i enfornem 20 o 30 minuts.
Cada forn és diferent, el que ens marcarà el temps és el punt de cocció de les patates. Han de quedar quasi cuites.

COCCIÓ DEL PEIX
Demanem a la peixateria el peix net i escatat.
L’esbandim lleugerament amb aigua freda i l’eixuguem amb paper de cuina.
Preparem el peix sencer, el salem per dins i per fora.
A l'interior hi posem julivert i un gra d'all.
Posem el peix a sobre de les patates que hem enfornat prèviament.
Per tant, ja tenim el forn calent.
Amanim el peix amb l'oli i l'enfornem.
Contem uns 12-15 minuts per kilo de peix.
Si el peix és més gros, afegirem 6 minuts de cocció per cada 500 g.
Parlem d’una sola peça de peix, si son varies peces el temps no suma.
El temps de cocció del peix pot variar segons el tipus de forn, la varietat de peix i la mida.
Coure el peix al forn a una temperatura de 180 ºC o 190 ºC, és correcte.
Podem comprobar si el peix està cuit punxant amb una forquilla la part més gruixuda del peix.
Si la carn es separa facilment de l’espina, está fet.
Si continua molt aferrat a l’espina el deixem uns minuts més.
Insistim en el fet que us donem pautes, vigileu el vostre forn i controleu la cocció.
La pràctica és important!
Emplatem i opcionalment, guarnim amb una mica de melmelada de tomàquet.

PER SABER-NE MÉS

Quan posem a coure les patates, podem posar la ceba a sota de les patates per evitar que quedi massa rossa. Això ho deixem al vostre gust.
Podem fer peix al forn amb patates amb: nero, déntol, llobarro, orada, pagre, càntera, calet, rap, mòllera, lluç, bonítol, etc. Hi ha moltes opcions. Escolliu peix molt fresc!

PER SABER-NE MÉS
Es pot utilitzar qualsevol peix que tingui escata: calet, déntol, orada, pagre, etc.


VIDEORECEPTA
Peix al fornLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT A TAULA
Les patates queden tant o més bones que el peix..

Montse i Júlia