Pastís de poma amb cruixent de nous

INGREDIENTS

Per al pa de pessic
3 ous
150 g de sucre
100 ml d'oli d'oliva
100 ml de llet
180 g de farina de rebosteria
1 sobre de llevat químic
1 pessic de sal
3 pomes

Per al cruixent
1 ou
100 g de sucre llustre
1 sobre de sucre de vainilla
100 g de mantega
100 g de nous

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparem un motlle de 24 cm, l'untem  amb mantega, l'empolsimem amb farina i reservem.
Trossegem les nous amb els dits i reservem.
Traiem la mantega de la nevera, la tallem a trossos i la reservem a temperatura ambient.
Escalfem el forn a 180 ºC.

PREPARACIÓ TRADICIONAL

Bol 1
Muntem les clares a punt de neu amb un pols de sal i reservem.
Bol 2
Tamisem la farina i el llevat.
Bol 3
Blanquegem els rovells amb el sucre amb varetes elèctriques fins que doblin el seu volum.
Afegim a poc a poc la llet, l'oli i ho barregem bé amb l'espàtula.
Afegim la farina i el llevat tamisats, a poc a poc, en 2 o 3 vegades, embolcallant suaument amb una espàtula.
Finalment, incorporem les clares muntades seguint el mateix procediment.
Posem la barreja dins del motlle que tenim preparat.
Pelem les pomes, traiem el cor i les laminem.
Posem la  poma laminada sobre la barreja.
L'acabat superior el deixem cobert amb una capa de poma.
Enfornem 30 minuts a 180 ºC, escalfor a dalt i a baix. 

Preparem el cruixent de nous
En un bol posem l'ou, el sucre llustre, el sucre de vainilla i barregem amb varetes elèctriques.
Afegim la mantega a temperatura ambient i barregem amb varetes.
Afegim les nous, barregem suaument amb una espàtula i reservem.
Quan acabin els 30 minuts, traiem el pastís del forn, escampem la barreja del cruixent i el tornem a posar al forn 10-15 minuts més, fins que quedi cruixent i ben daurat.

PREPARACIÓ AMB THERMOMIX

Posem la papallona a les ganivetes.
Afegim els ous i el sucre. Programem 3 min, 37 ºC, velocitat 3,5.
Programem 3 minuts més, velocitat 3,5 sense temperatura.
Afegim l'oli i la llet. Programem 3 segons, velocitat 3.
Afegim la farina, el llevat i la sal. Programem 6 segons, velocitat 3.
Posem la barreja al motlle.
Pelem les pomes retirem el cor i les laminem. 
Posem la poma laminada sobre la barreja.
L'acabat superior el deixem cobert amb una capa de poma.
Enfornem 30 minuts a 180 ºC, escalfor a dalt i a baix.

Preparem el cruixent de nous
Sense netejar el vas, amb la papallona a les ganivetes, afegim l'ou, el sucre llustre i el sucre amb vainilla. Programem 1 minut, velocitat 3,5.
Afegim la mantega i programem 45 segons, velocitat 3,5.
Retirem la papallona, afegim les nous i les barregem manualment amb l'espàtula.  
Quan acabin els 30 minuts, traiem el pastís del forn, escampem la barreja del cruixent i el tornem a posar al forn 10-15 minuts més fins que quedi cruixent i ben daurat. 

PER SABER-NE MÉS
Quan posem la poma laminada, deixarem que alguna s'enfonsi, li donarà al pastís una textura molt melosa. 
Recepta adaptada de Tere Erta, del llibre 100 Recetas Económicas de Thermomix. 

RESULTAT A TAULA
Un pastís de poma boníssim i diferent.

 

Júlia i Montse