Pastís de poma amb cruixent de nous

INGREDIENTS

Per al pa de pessic
3 ous
150 g de sucre
100 ml d'oli d'oliva
100 ml de llet
180 g de farina de rebosteria
1 sobre de llevat químic
1 pessic de sal
3 pomes

Per al cruixent
1 ou
100 g de sucre llustre
1 sobre o una cullerada de sucre de vainilla
100 g de mantega
100 g de nous

PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparem un motlle d'uns 24 cm, l'untem  amb mantega, l'empolsimem amb farina i reservem.
Trossegem les nous amb els dits i reservem.
Traiem la mantega de la nevera, la tallem a trossets i la reservem a temperatura ambient.
Escalfem el forn a 180 ºC.

Us expliquem la recepta per fer amb el sistema tradicional o amb robot de cuina thermomix

Preparació tradicional 

Bol 1: Muntem les clares, amb un polsim de sal, a punt de neu i reservem.
Bol 2 : Tamisem la farina i el llevat amb un colador.
Bol 3: Blanquegem els rovells amb el sucre amb varetes elèctriques fins que doblin el seu volum.
Afegim a poc a poc la llet  i l'oli. Ho barregem bé amb l'espàtula.
Afegim la farina i el llevat tamisats, a poc a poc, en 2 o 3 vegades, embolcallant suaument amb una espàtula.
Finalment incorporem les clares muntades seguint el mateix procediment.
Posem la barreja dins del motlle que tenim preparat.
Pelem les pomes, en traiem el cor i les laminem. Compte que s'oxiden ràpidament. 
Posem la  poma laminada sobre la barreja. Si queda alguna làmina dins de la barreja, està bé. L'acabat superior el deixem cobert amb una capa de poma.
Enfornem a 180 ºC 30 minuts. 

Mentre es cou, preparem el cruixent de nous
Bol 4: En un bol posem l'ou, el sucre llustre, el sucre amb vainilla i barregem bé amb varetes elèctriques o manuals.
Afegim la mantega a temperatura ambient que tenim reservada i barregem amb les varetes.
Afegim les nous, barregem suaument amb una espàtula i reservem.
Quan acabin els 30 minuts, traiem el pastís del forn, escampem al damunt la barreja del cruixent i el tornem a posar al forn 10-15 minuts més fins que quedi cruixent i ben daurat.

Preparació amb Thermomix

Posem la papallona a les ganivetes.
Afegim els ous i el sucre i programem 3 min,  37 ºC,  velocitat 3,5.
Programem 3 minuts més, velocitat 3,5 sense temperatura.
Afegim l'oli i la llet i programem 3 segons, velocitat 3.
Afegim la farina, el llevat i la sal i programem 6 segons, velocitat 3.

Posem la barreja al motlle.
Pelem les pomes, en traiem el cor i les laminem. Compte que s'oxiden ràpidament.
Posem la poma laminada sobre la barreja. Si queda alguna làmina dins la barreja, està bé.

L'acabat superior el deixem cobert amb una capa de poma.
Enfornem a 180 ºC 30 minuts.

Mentre es cou, preparem el cruixent de nous
Sense netejar el vas i amb la papallona a les ganivetes afegim l'ou, el sucre llustre i el sucre amb vainilla. Programem 1 minut, velocitat 3,5.
Afegim la mantega i programem 45 segons, velocitat 3,5.
Retirem la papallona, afegim les nous i les barregem manualment amb l'espàtula.  
Quan acabin els 30 minuts traiem el pastís del forn, escampem al damunt la barreja del cruixent i el tornem a posar al forn 10-15 minuts més fins que quedi cruixent i ben daurat. 

PER SABER-NE MÉS
Quan posem la poma laminada, deixarem que alguna s'enfonsi, li donarà al pastís una textura molt melosa. 
Aquesta és una recepta adaptada de Tere Erta, del llibre 100 recetas económicas de thermomix. 

 

RESULTAT A TAULA
Un pastís de poma boníssim i diferent.

 

Júlia i Montse