INGREDIENTS PER FER LA PASTA CHOUX
125 ml de llet de vaca
125 ml d'aigua mineral
½ cullerada de cafè de sal
1 cullerada de cafè de sucre
100 g de mantega freda de nevera, tallada a daus
150 g de farina de blat o 75 g de farina de blat + 75 g de farina de força
4 ous mitjans
1 ou per pintar les lioneses
ESTRIS
Una mànega de pastisseria de plàstic d'un sol ús
Unes varetes manuals
Una espàtula
Un cassó
Un pinzell de silicona
Una safata de forn antiadherent o folrada amb silpat
PREPARACIÓ I COCCIÓ DE LES LIONESES
Posem la llet a bullir en un cassó amb l'aigua, la sal i el sucre.
Incorporem la mantega i remenem fins que es fongui.
Afegim la farina de cop, retirem del foc i remenem enèrgicament amb cullera de fusta fins que la massa sigui homogènia i es desenganxi de les parets del cassó.
Incorporem un ou una mica batut, barregem bé i, quan estigui ben incorporat a la massa afegim el següent fins a completar els 4 ous.
Quedarà una pasta brillant. Compte amb la mida dels ous.
La pasta en pot admetre 3, 3 i ½ o 4 i no ha de quedar líquida.
Encenem el forn a 200 ºC, escalfor a dalt i a baix.
Posem la massa a la mànega pastissera i tallem la part de baix.
Formem les lioneses sobre la safata del forn.
No cal posar un excés de massa, les lioneses augmenten de volum al forn.
Pel mateix motiu, cal posar-les separades 3 o 4 cm per evitar que en créixer s'enganxin.
Si volem que quedin ben rodones i sense punxa, les podem aplanar una mica amb un dit mullat amb aigua.
Les pintem lleugerament amb ou batut.
Les entrem al forn calent uns 20 minuts, posant la safata a l'alçada 1, a sota de tot.
Tanquem el forn i abaixem la temperatura a 190 ºC.
Les lioneses han de quedar lleugerament daurades.
Al final de la cocció podem obrir una mica el forn posant una cullera de fusta, eliminarem l'excés d'humitat.
Cada forn és diferent, cal controlar el temps de cocció que pot variar uns minuts.
Un cop fetes, les deixem refredar sobre la reixeta del forn.
Surten 30 i 40 unitats. Un cop fredes, es poden congelar i descongelar-les a temperatura ambient quan les necessitem.
Per obrir-les, un cop fredes, utilitzarem un ganivet de serra.
PREPAREM EL FARCIT
Les podem farcir de dolç o de salat.
Us deixem l'enllaç a diferents farcits: Crema catalana / Lioneses de festa / Lioneses de bolets
PER SABER-NE MÉS
Les lioneses les podem fer amb un o dos dies d'antelació i guardar-les dins d'una bossa de plàstic, ben tancada. El farciment també el podem tenir preparat i farcir les lioneses una estona abans.
VIDEORECEPTA
La recepta en 2 minuts
Montse i Júlia