Aurellons, orellanes

INGREDIENTS

500 g de farina
1 xicra d'oli (1 tassa de cafè)
1 xicra de llet (1 tassa de cafè)
1 xicra d'aiguardent o d'anís (una tassa de cafè)
3 unces de sucre (100 g)
2 ous 
La pell ratllada d'una  llimona 
Oli per fregir-les 
Sucre en pols


PREPARACIÓ I COCCIÓ

En un bol posem els ous, la pell de la llimona, el sucre, l'oli, la llet i l'anís.
Barregem bé i hi afegim la farina per tandes.  
Ho anem barrejant. Al principi la pasta s'enganxa a les mans. A mesura que afegim farina, s'enganxa menys i té una textura suau i elàstica. Quan la pasta sigui més compacta i ja no admeti més farina, la posem al taulell de la cuina. 
L'acabem de pastar i li donem forma de bola.
La passem a un plat i la tapem amb paper film. La deixem reposar uns 30 minuts.
Agafem la pasta i anem fent boletes petites, com si féssim panellets. Les aplanem amb el corró.
En una paella posem uns 3 dits d'oli, l'escalfem, agafem un trosset de pasta per comprovar si l'oli està calent. 
Agafem trossets de pasta, les estirem una mica amb les mans i les fregim.
Les servim amb sucre en pols. 

PER SABER-NE MÉS

Aquesta recepta, típica de Pasqua, és de la iaia Teresa Aragonès de Cal Simó. La tenia escrita en una petita llibreta. El seu nét, Jordi Ossó, ens ha fet arribar aquest tresor familiar. Hem cuinat les aurellanes i aquí teniu la recepta. En Jordi ens explica que així és com es deien antigament al Priorat. En altres llocs on també es fan, i en diuen orellanes. Hem mantingut les mesures en xicres, tal com la iaia Teresa ho va escriure a la seva llibreta.
És un dolç senzill i humil, fet amb el que hi havia casa en aquella època. També es cuinava amb aigua en lloc de llet i segí en lloc d'oli.

VIDEORECEPTA
OrellanesLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT A TAULA
Les podem menjar tal qual, amb sucre en pols o amb un fil de mel. També poden acompanyar la crema catalana o la xocolata desfeta.

Montse i Júlia