Tortell de reis

INGREDIENTS PER FER UN TORTELL GROS O DOS MÉS PETITS

Per fer el massapà si el fem amb  sistema xarop
350 g de farina d’ametlla
250 g  de sucre 
105 ml d'aigua mineral
1 clara d’ou

Per fer el massapà si el fem amb  termomix
250-300 g de farina d’ametlla
250- 300 g  de sucre 
2 clares d’ou

Per fer la massa mare
70 g de llet
10 g de llevat fresc (llevat de París)
1 culleradeta de sucre
130 g de farina de força

Per fer la massa
120 grams de sucre
La pell d'una taronja
La pell d'una llimona
60 g de llet
70 g  de mantega
2 ous
20 g de llevat fresc (llevat de París) 
30 g  d’aigua de flor del taronger(cast.: agua de azahar)
450 g de farina de força
1 polsim de sal
La massa mare que prepararem

Per guarnir
Fruita confitada
Sucre
1 ou 
Fruits secs (opcional)


PREPARACIÓ 

Massapà  us expliquem 2 sistemes per preparar-lo sístema xarop (quedà més amorós)  i sistema termomix.

Sístema xarop:
En una cassola posem l'aigua i el sucre, remenem i ho escalfem fins que arrenqui el bull. Ja tenim el xarop.
Hi aboquem l'ametlla en pols i, sense apagar el foc, remenem a foc suau un parell de minuts fins a tenir una pasta lligada que es desprengui de les parets de la cassola. 
Apaguem el foc, la passem a un bol  i la deixem refredar.
Agafem un ou i separem la clara del rovell. Incorporem la clara a la barreja quan estigui quasi freda. Barregem bé i la deixem reposar unes hores a la nevera. Ho podem preparar el dia abans.

PREPARACIÓ AMB TERMOMIX

Massapà sístema termomix:
Posem dins el vas 250 g de sucre i programem 40 segons, velocitat progressiva 5-10.
Afegim 250 g de farina d'ametlla i programem 15 segons, velocitat 6.
Afegim les clares i programem 20 segons, velocitat 6. Retirem el massapà del vas, el posem en un recipient, el tapem i el guardem a la nevera.

 

Massa mare ràpida
Dins del vas del robot posem 70 g de llet, 10 g de llevat fresc, 1 culleradeta de sucre i 130 g de farina de força. Programem 15 segons, velocitat 4.
Retirem la massa del vas, fem una bola, la posem en un bol  i la cobrim amb aigua tèbia.
Al cap d'uns 15 minuts veurem que la bola ha doblat el seu volum i sura. Ja tenim la massa mare.

Preparem el tortell
Rentem la taronja i la llimona, les pelem i reservem la pell.
Dins del vas del robot posem 120 g de sucre, les pells de taronja i de llimona i programem 20 segons, velocitat 10.
Afegim 60 g llet, 70 g de mantega, 2 ous, 20 g de llevat, 30 g d’aigua de tarongina, 450 g de farina de força,  un polsim de sal i la massa mare. 

Programem 30 segons, velocitat 6. Seguidament  programem 3 minuts, velocitat espiga.
Deixem el vas tapat i cobert amb un drap de cuina, en un lloc càlid. 
Al cap d'1 o 2 hores (depenent de la temperatura ambient), la massa haurà doblat el seu el volum. La massa surt per l'obertura del vas.
Amb l'espàtula baixem lleugerament la massa al fons del got i programem 1 minut, velocitat espiga.
Preparem la safata i la cobrim amb paper de forn.
Enfarinem la superfície on treballarem la massa i hi aboquem la massa.
Li donem forma de xurro i l'aplanem amb les mans fent una tira d'uns 10 cm d'amplada.
Traiem de la nevera el massapà, el posem sobre el marbre i també li donem forma de xurro. El  posem a sobre de  la tira de massa i l'emboliquem fent que la junta ens quedi a sota.  
Ens quedarà una corona d'uns 35 o 40 cm que ocuparà tota la safata del forn.
Decorem amb la fruita confitada. També podem posar-hi ametlla laminada, de granet  o el que més  ens agradi.
Tapem el tortell amb un drap de cuina i el deixem llevar de nou fins que dobli el volum.
En un bol posem 2 cullerades de sucre, una cullaradeta d'aigua, remenem i reservem.
Pintem el tortell amb el rovell d'ou, afegim el sucre reservat i enfornem.
El posem al forn  calent a 170 ºC.  Es cou en uns 25 minuts aprox.
Cada forn és diferent, Quan veiem el tortell daurat, el traiem del forn, el deixem refredar, posem la corona al mig i ja el tenim llest per servir.

PER SABER-NE MÉS

El tortell de Reis son unes postres tradicionals del dia de Reis,  normalment està farcit de massapà i decorat amb fruites confitades. També es pot emplenar de nata, crema, tòfona... i sempre amb les figuretes del rei i la fava al seu interior. Els comensals es troben es troben les figuretes en algún  dels trossos repartits. A qui es troba el rei li correspon la corona i ser el rei,  a qui es troba la fava és tradició que pagui el tortell. 

El procés de preparació és llarg, si voleu podeu preparar la massa i fer la primera fermentació el dia abans,  un cop fermentat, el deixem tota la nit a la nevera, l'endemà abans de continuar el deixem a temperatura ambient una bona estona perquè es vagi despertant.

 

VIDEORECEPTA

Tortell de massapàLa recepta amb 4 minuts

RESULTAT A TAULA
Unes postres de tradició que no poden faltar a taula el dia de Reis.

 Montse i Júlia