Tortell de nata

INGREDIENTS 

Per fer la massa mare
50 g de llet
7 g de llevat fresc, llevat de París
1 culleradeta de sucre
90 g de farina de força

Per fer la massa
80 g de sucre
Una taronja
Una llimona
40 g de llet
50 g  de mantega
2 ous
14 g de llevat fresc, llevat de París
15 g  d’aigua de flor del taronger (cast.: agua de azahar)
300 g de farina de força
1 polsim de sal
La massa mare que prepararem

Per farcir 
500 ml de nata per muntar del 35 % 

Per guarnir
Fruita confitada
Ametlla laminada o ametlla trencada
Sucre en pols

Per pintar el tortell
Un ou. Necessitem el rovell

 
PREPARACIÓ I COCCIÓ

Massa mare ràpida amb Thermomix
Al vas del robot hi posem 70 g de llet, 10 g de llevat fresc, 1 culleradeta de sucre i 130 g de farina de força. Programem 15 segons, velocitat 4.
Retirem la massa del vas, fem una bola, la posem en un bol  i la cobrim amb aigua tèbia.
Al cap d'uns 15 minuts veurem que la bola ha doblat el seu volum i sura. Ja tenim la massa mare.

Preparem el tortell
Rentem la taronja i la llimona, les pelem i reservem la pell.
Dins del vas del robot posem els 120 g de sucre i les pells de taronja i llimona. Programem 20 segons, velocitat 10.
Afegim 60 g llet, 70 g de mantega, 2 ous, 20 g de llevat, 30 g d’aigua de flor de taronger, 450 g de farina de força, un polsim de sal i la massa mare. 

Programem 30 segons, velocitat 6. Seguidament, programem 3 minuts, velocitat espiga.
Deixem el vas tapat, cobert amb un drap de cuina en un lloc càlid. 
Al cap d'una o dues hores, depenent de la temperatura ambient, la massa haurà doblat el seu el volum i sortirà per l'obertura del vas.
Fins aquest punt, ho podem preparar el dia abans.
Amb l'espàtula baixem lleugerament la massa al fons del vas i programem 1 minut, velocitat espiga.
Preparem la safata i la cobrim amb paper de forn.
Enfarinem la superfície on treballarem i hi aboquem la massa.
Li donem forma de xurro i fem un cercle. Ens quedarà una corona.
La decorem amb la fruita confitada. També podem posar-hi ametlla laminada, de granet o el que ens agradi.
Tapem el tortell amb un drap de cuina i el deixem llevar de nou fins que dobli el volum.
En un bol posem 2 cullerades de sucre, una cullerada de postres d'aigua, remenem i reservem.
Pintem el tortell amb rovell d'ou, decorem al nostre gust. En aquest hi posem fruita confitada, ametlla i el sucre que hem preparat.
Deixem el tortell tapat en un lloc càlid o dins del forn i deixem que torni a doblar el seu volum.
L'entrem al forn calent a 170 ºC, uns 25 minuts aprox.
Cada forn és diferent. Quan veiem el tortell daurat, el traiem del forn i el deixem refredar.
Muntem la nata amb el sucre en pols i la reservem. Per muntar-la fàcilment, és important que la nata i el bol estiguin molt freds. 
Tallem el tortell per la meitat i el farcim. Tapem amb l'altra meitat i l'acabem de guarnir amb el sucre en pols.

PER SABER-NE MÉS

El procés de preparació és llarg. Podem preparar la massa i fer la primera fermentació el dia abans. Un cop fermentat el deixem tota la nit a la nevera. L'endemà, abans de continuar, el deixem a temperatura ambient una bona estona, perquè es vagi despertant.
Aquest mateix tortell el podem farcir amb crema, trufa o crema de xocolata. Si el preparem el dia de Reis, hi amagarem a dins la fava i el Rei. Al mig hi posarem la corona.
Si el volem farcir de massapà, l'afegirem abans de posar-lo al forn. Mireu el post del tortell de massapà.

 

VIDEORECEPTA

Tortell de nata, tortell de reis La recepta en 3 minuts

RESULTAT A TAULA

Unes postres de tradició que no poden faltar a taula.

 Montse i Júlia