Coca de ratafia amb panses i cruixent de nous

INGREDIENTS
3 ous de mida normal, 50 g
1 iogurt natural, com més cremós millor
2 mides de iogurt de sucre en pols
3 mides de iogurt de farina fluixa
1 mida de iogurt d’oli de gira-sol
1 sobre de llevat químic Royal
60 g de nous trossejades 
40 g de ratafia, més un raig generós al final, al gust
75 g de panses
2 cullerades de sucre per al gratinat final

ESTRIS
Un motlle desmuntable de 20 cm de diàmetre

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Dues hores abans posem les panses en un bol i les cobrim amb la ratafia. Les podem remullar la nit abans.
També traurem els ous i el iogurt de la nevera per tenir-los a temperatura ambient.
Folrem la base del motlle, l’untem amb mantega i l’empolsimem amb farina.
Colem les panses i reservem la ratafia.
Encenem el forn a 170 ºC, escalfor a dalt i a baix.
En un bol tamisem la farina i el llevat.
En un altre bol, batem els ous amb el sucre fins a blanquejar.
Al bol dels ous  amb el sucre, hi afegim el iogurt, 40 g de ratafia i continuem batent.
Incorporem l’oli de gira-sol i continuem batent.
Per acabar, incorporem la farina i el llevat tamisats, a poc a poc, en dues o tres vegades, embolcallant amb l’espàtula.
Passem la barreja al motlle.
Enfarinem les panses, traiem l’excés de farina sacsejant-les amb un colador.
Posem les panses enfarinades sobre la massa del motlle, així no aniran a parar al fons.
Enfornem uns 40-45 minuts. Fem la prova de l’escuradents. Si surt net, ja ho tenim. En cas contrari la deixem al forn cinc minuts més i tornem a punxar.
Retirem la coca del forn i encenem només el gratinador al màxim.
Aboquem un bon raig de ratafia sobre la coca, generós, sense por.
Després, les nous trossejades, dues cullerades soperes de sucre i unes gotes més de ratafia.
Posem la coca a gratinar uns 5 minuts.Vigileu!
Hem de veure que el sucre es comença a desfer, sense desfer-se completament, i les nous comencen a torrar-se.
Cal vigilar que no es cremi.
Retirem la coca del forn i deixem refredar.

PER SABER-NE MÉS

Hi ha diferents  receptes de coca de ratafia. Aquesta, amb un acabat cruixent de nous, sucre i ratafia és especialment bona. Hem de seguir atentament la recepta i les indicacions per a obtenir un resultat òptim. Recepta de família, cedida per l’Eduard Català.

VIDEORECEPTA

Coca de ratafiaLa recepta en 2 minuts

 

RESULTAT A TAULA

Espectacularment bona!

Montse i Júlia