INGREDIENTS PER FER EL PASTÍS

175 g de farina
1 cullerada sopera rasa de Royal
1 cullerada rasa de cafè de bicarbonat
1 cullerada de cafè de canyella en pols
Un pols de sal
50 g de nous picades en 4 o 6 trossos
2 plàtans molt madurs, tous, amb la pell fosca
150 cl de llet sencera
½ llimona
115 g de mantega + 25 g per al motlle
200 g de sucre integral
2 ous
Extracte de vainilla

 

 

 

INGREDIENTS PER FER LA CREMA DE MASCARPONE I CAFÈ
250 g de mascarpone
120 g de nata per muntar
60 g de sucre blanc
3 g de cafè soluble en pols


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Posem la llet dins d'un bol, hi afegim el suc de la mitja llimona i ho deixem reposar 10-15 minuts perquè qualli.
Pelem els plàtans i, en bol petit, els aixafem sense fer-ne ni puré. Hem de deixar trossos més aviat grans i irregulars per aconseguir una millor textura, si no el pastís ens quedarà massa dens.
En un altre bol, pesem i barregem la farina, el llevat, la sal, el bicarbonat, la canyella i les nous. No cal tamisar, però sí desfer bé qualsevol bola de farina.
Podem utilitzar unes varetes manuals i remenar amb suavitat). Ho reservem.
Batem amb varetes elèctriques la mantega pomada i el sucre fins a obtenir una textura esponjada, cremosa. Ha d'augmentar de volum i quedar de color més pàl·lid; el sucre s'ha de dissoldre. Hem de batre uns 15 minuts.
Seguidament, afegim una cullerada d'extracte de vainilla. Incorporem els ous d'un en un. Continuem treballant la barreja amb les varetes. Quan les varetes "dibuixen" la massa, ja ho tenim al punt.
Afegim la llet quallada fins que la massa quedi homogènia. Seguidament els plàtans, fins que quedi tot ben incorporat.
Afegim també el contingut del bol amb la farina i els altres ingredients. No ho hem de batre, ho hem de treballar a poc a poc, remenant de dalt a baix amb moviments circulars, suaument, amb una espàtula. És normal que es vegin alguns rastres de farina al voltant de les nous. La desfarem amb cura.
Untem un motlle amb mantega, l'empolvorem amb farina i espolsem la que sobri. Posem la massa dins del motlle i l'entrem al forn calent a 175 ºC, 25 o 30 minuts aprox.  Fem la prova de l'escuradents, si surt net, ja ho tenim. Traiem el pastís del forn, deixem refredar i el desemmotllem.
Arribat a aquest punt, podem congelar el pastís o guardar-lo a la nevera 2 o 3 dies. Ha d'estar totalment fred i l'hem d'embolicar molt bé amb moltes capes de film.

PER FER LA COBERTURA

Els ingredients de la cobertura són delicats. Llevat del cafè, els utilitzarem freds de nevera. Amb les varetes elèctriques, barregem el mascarpone, el cafè i el sucre fins que el cafè es dissolgui. Ho tastem i, si no notem els granets de sucre a la boca, ja ho tenim al punt. Afegim la nata i ho muntem 2 minuts incrementant la velocitat. Ha de quedar una crema esponjada i voluminosa. L'escampem directament sobre el pastís o bé la posem en una màniga pastissera per decorar al nostre gust.

 PER SABER-NE MÉS

Llegiu bé la recepta, prepareu tots els ingredients, els bols i la balança. Enceneu el forn, prepareu el motlle untat amb la mantega i empolvorat amb la farina. Els ous i la mantega han d'estar a temperatura ambient. A l'hivern, traieu la mantega de la nevera la nit abans, ha de tenir textura de pomada. Preneu-vos el vostre temps i no el feu amb pressa. Gaudiu! Aquest pastís és especial. El vam fer amb l'Anna Mata i la seva mare, la Lorea Cortada. Unes postres especials per al VI Simpòsium Internacional de Caiac de Mar, a Llançà, organitzat per Pagaia Club de Caiac Cap de Creus; un club, el meu, on hi tinc molts bons amics. Vaig aprendre molt amb l'Anna, li agraeixo tot el que em va ensenyar i poder posar aquesta recepta, que és seva.

 

RESULTAT A TAULA

Deliciós, diferent, aromàtic, extraordinàriament bo. Us el recomano. Que vagi de gust!


Júlia