Bunyols de l'Empordà

INGREDIENTS

1 kg de farina
6 ous frescos
1 pell de llimona ratllada
30 g de matafaluga i celiandre en pols
100 g de mantega
1 copeta d'anís
El suc d'una taronja
250 g de sucre
1 cullerada de cafè de sal
50 g de llevat premsat (llevat de París)
1 sobre de llevat químic.

Per fregir els bunyols
Oli d'oliva de gust suau o oli de gira-sol.
Pells de taronja i llimona per aromatitzar l'oli (optatiu).

Per arrebossar els bunyols
Sucre granulat o en pols

PREPARACIÓ

Preparem i pesem tots els ingredients. Traiem la mantega de la nevera perquè s'estovi. Ratllem la pell de la llimona i la reservem. Escalfem 50 ml d'aigua i, quan sigui tèbia, incorporem el llevat premsat, el desfem amb una forquilla i reservem. En un bol de mida adient, posem la farina i anem incorporant tots els ingredients secs i barregem bé. Incorporem la mantega amb textura de pomada, continuem treballant la massa. Afegim els ous d'un en un. Acabem amb els ingredients líquids. Pastem amb les mans fins a aconseguir una massa elàstica i homogènia. Si ens queda seca, podem afegir un rajolí d'aigua o llet a temperatura ambient. Espolsem la superfície de la massa amb farina, tapem i deixem fermentar 3 o 4 hores en un lloc calent.

FERMENTACIÓ

Hem de vigilar la fermentació. Si la temperatura ambient és freda, la fermentació trigarà més. Deixem créixer la massa fins que dobli el seu volum.

COCCIÓ

Posem al foc una paella amb força oli. Hi afegim les pells de taronja i llimona per aromatitzar-lo; que deixarem a la paella mentre fregim els bunyols. Quan les pells quedin fosques, les retirem i n'afegim de noves (optatiu).Anem agafant petites porcions de massa amb les mans, les treballem com si volguéssim fer mandonguilles i els fem un forat al mig per fer la forma del bunyol.Fregim amb l'oli ben calent i els anem donant la volta.Aquests bunyols han de quedar foscos, si queden clars no estan ben cuits.Tindrem al costat un bol amb llet per netejar-nos les mans de la massa que ens quedi enganxada.

PER SABER-NE MÉS

A casa ens agraden passats per sucre. També els podeu menjar amb un fil de mel. Es conserven durant força dies. Si queden secs, un toc de microones i a menjar. També es congelen molt bé. Antigament, hi havia el costum de ruixar els bunyols amb una branca de llor, beneïda el diumenge del ram, que se sucava amb anís.

RESULTAT A TAULA

Els bunyols de casa de tota la vida. Que vagi de gust!

Júlia

 

LA RECEPTA EN UN MINUT

Bunyols de QuaresmaVIDEORECEPTA