INGREDIENTS PER A 4-6 PERSONES
Per fer la massa
1 taronja sencera de pell fina de 200 g
150 g de sucre
1 ou sencer
2 rovells
2 clares
100 g d'oli d'oliva de gust suau
1 iogurt natural
250 g de farina
1 sobre de llevat Royal
1 cullerada de cafè de bicarbonat sòdic
Un pols de sal
Per fer la cobertura
150 g de cobertura de xocolata negra, del 70%
1 cullerada d'oli o de mantega
Per decorar
1 taronja
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Escalfem el forn a 160 ºC, amb l'opció de ventilador.
Si l'escalfem amb escalfor a dalt i a baix, augmentarem la temperatura a 170 ºC.
Posem la reixa interior del forn a la posició 2, comptant des de la part de sota.
Untem un motlle desmuntable de 22 cm amb mantega, l'empolvorem amb farina, espolsem la que sobri i reservem.
Bol 1
Hi posem la farina, el llevat, el bicarbonat i ho reservem.
Bol 2
Muntem les 2 clares amb un pols de sal a punt de neu, amb varetes elèctriques i reservem.
Rentem la taronja i la tallem per la meitat sencera, sense pelar-la.
Tallem cada meitat en 6 o 8 trossos i en recollim el suc.
Al vas de la batedora elèctrica, posem la taronja tallada amb el suc que ha deixat, el sucre, els rovells i l'ou sencer.
Ho treballem 3 o 4 minuts, fins que quedi ben triturat.
Afegim l'oli i el iogurt i ho tornem a treballar fins que quedi tot ben integrat.
Bol 3
Aboquem el contingut del vas de la batedora a un bol més gran.
Hi afegim la barreja tamisada de farina, llevat i bicarbonat en 2 o 3 vegades, embolcallant suaument amb l'espàtula.
Acabarem incorporant les clares muntades, a poc a poc, en 2 o 3 vegades, embolcallant suaument amb l'espàtula.
Omplim el motlle i l'entrem al forn uns 35 minuts.
Comprovem la cocció amb un escuradents; si surt net ja tenim el pastís a punt.
El traiem del forn, el deixem refredar i el desemmotllem.
Per fer la cobertura
Desfem la xocolata amb l'oli o la mantega al microones.
Barregem bé i cobrim el pastís amb una espàtula.
Podem fer dibuixos amb una forquilla, al nostre gust.
Per decorar
Pelem la taronja a sang, sense deixar gens de pell blanca.
Tallem els grills sense agafar la membrana blanca.
Ens han de quedar els grills nets, com es veu a la foto.
Decorem el pastís i el servim.
PER SABER-NE MÉS
Aquest pastís el faig fa molts anys. És d'un llibre de cuina de la meva Thermomix. En aquest cas, l'he fet a la manera tradicional i he canviat algunes proporcions dels ingredients perquè el pugueu fer amb batedora elèctrica. La taronja no ha de pesar més de 200 g, quedaria massa líquid. Si no teniu taronges, ho podeu fer amb dues mandarines. Recordeu, de pell fina, sucoses i que no pesin més de 200 g.
RESULTAT A TAULA
Un pastís amb gust de taronja natural, combinat amb cobertura de xocolata. Us llepareu els dits. Que vagi de gust!
Júlia