INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
Per fer la crema
550 g de carbassa
2 pastanagues
1 ceba
2 cullerades d'oli d'oliva verge
Uns brins de safrà
1 litre d'aigua o de brou vegetal
2 cullerades de postres de pell de taronja ratllada
6 cullerades de crema fresca
Sal
Pebre blanc
Per les llavors caramel·litzades
1 cullerada d'oli de gira-sol
60 g de llavors de carbassa crues
1 cullerada de xarop d'auró
½ cullerada de sucre morè
½ cullerada de cafè de sal
1 pessic de pebre negre mòlt
1 pessic més gran de pebre de caiena
Per acabar el plat (excepte per a persones veganes)
Crème frâiche (crema fresca)
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Preparació de les llavors caramel·litzades
Preescalfem el forn a 180 ºC
Folrem una safata amb paper de forn i la pinzellem amb oli de gira-sol.
Posem les llavors de carbassa en un bol amb la resta d'ingredients, ho barregem bé i les posem a la safata.
Enfornem 12 o 15 minuts, remenant de tant en tant.
Quan agafin color les retirem del forn i deixem refredar.
Un cop fredes les guardem en un pot hermètic.
Preparació prèvia
Pelem la carbassa i la tallem a daus. Pelem la pastanaga i la tallem a rodelles.
Pelem la ceba. Si cuinem la crema amb el sistema tradicional la piquem petita, si la fem amb robot la tallem en 4 trossos.
Preparació de la crema amb sistema tradicional
Posem oli en una olla, encenem el foc, afegim la ceba, salpebrem i la coem a foc fort un minut. Abaixem el foc i deixem 10 o 12 minuts, remenant de tant en tant.
La ceba ha de quedar daurada. No ha de quedar fosca.
Passats els 12 minuts, afegim a l'olla la carbassa, la pastanaga i el safrà. Hi aboquem el brou de verdures, tapem i ho deixem bullir 15 minuts.
Afegim la pell de taronja ratllada i continuem la cocció cinc minuts més.
Quan les verdures estiguin ben cuites, deixem refredar una estona i triturem amb batedora.
Tastem, si cal rectifiquem de sal.
En funció de la textura, afegim més brou.
Servim la sopa amb una cullerada de crema fresca i llavors caramel·litzades al gust.
Preparació de la crema amb Thermomix
Posem la ceba dins del vas. Programem 5 segons, velocitat 5.
Amb l'espàtula, fem baixar la ceba de les parets del vas, afegim l'oli i programem varoma, 5 minuts, velocitat 2.
Afegim la carbassa tallada a daus, la pastanaga a rodelles i el safrà. Programem 2 minuts, varoma, velocitat 2
Afegim la pell de taronja ratllada. Programem 5 minuts, varoma, velocitat 2.
Afegim el brou, salpebrem i programem 25 minuts, varoma, velocitat 2.
Triturem programant 1 minut a velocitat progressiva 5-10.
Tastem, si cal rectifiquem de sal.
En funció de la textura, afegim més brou.
Servim la sopa amb una cullerada de crema fresca i llavors caramel·litzades al gust.
PER SABER-NE MÉS
Una recepta de Yotam Ottolenghi, el xef israelià que ha revolucionat la cuina mediterrània. Les pipes caramel·litzades queden boníssimes, si en feu quantitat, es conserven bé en un pot hermètic i serveixen per a guarnir amanides, cremes i altres plats.
VIDEORECEPTA
La recepta en 2 minuts
RESULTAT A TAULA
Una crema de carbassa amb un toc cruixent. Boníssima!
Montse i Júlia