INGREDIENTS PER A UNES 5 PERSONES
1 manat de porros grossos (4-5)
1 ceba blanca grossa
1 patata grossa
1 rovell d'ou
1 cullerada de mantega
40 ml d'oli d'oliva verge extra
200 ml de llet sencera (una tassa)
Sal
Pebre blanc mòlt
Nou moscada
Aigua mineral o filtrada (per cobrir les verdures)
PREPARACIÓ I COCCIÓ
Pelem les patates, les rentem i les fem a daus. Pelem la ceba i la tallem a làmines gruixudes. Rentem els porros i els tallem a rodanxes d'un centímetre; deixem una mica de verd.
Posem una cullerada de mantega i oli en una olla i ofeguem la ceba i el porro a foc suau amb una mica de sal. No ha d'agafar color. Un cop estigui transparent, afegim les patates, remenem i deixem coure uns 5 minuts. Cobrim les verdures amb l'aigua i deixem bullir a foc suau fins que les patates estiguin ben cuites (uns 30 minuts). Parem el foc i ho triturem amb la batedora elèctrica. Seguidament ho passem pel colador xinès a una olla neta. Ens ha de quedar una crema molt fina però espessa. Encenem de nou el foc molt suau. Afegim un rovell d'ou i la llet mentre remenem. Tastem el punt de sal, afegim el pebre blanc i la nou moscada, deixem coure uns 5 minuts a foc suau i apaguem el foc. Servim calent.
PER SABER-NE MÉS
Aquesta crema de porro és una vichysoisse a la nostra manera. De gust suau i textura fina, és un primer plat molt adient per començar un àpat important. Es pot acompanyar amb crostons de pa. A mi m'agrada afegir-li llet fresca sencera, queda molt gustosa i resulta més lleugera que si hi posem nata. També podem utilitzar brou suau de pollastre en lloc d'aigua mineral. És molt bona servida ben calenta i més aviat espessa a l'hivern. A l'estiu, servida freda i més líquida també us agradarà molt. La quantitat d'aigua és relativa. Nosaltres cobrim les verdures un parell de dits per sobre. La llet al vostre gust. Un cop tingueu la crema acabada, podeu afegir més llet o més d'aigua per acabar de donar el gust i la textura que us agradi. La podeu fer el dia abans. Si sou molta colla, dobleu les quantitats i tindreu un primer plat per 10 persones.
A l'estiu la podem servir freda
RESULTAT A TAULA
És tan bona, fàcil, saludable i de gust delicat que us sorprendrà. Que vagi de gust!
Júlia i Montse