Els mascles poden assolir els 100 cm de llargària màxima i els 1.320 g de pes, tot i que la llargada total màxima dels exemplars de la Mediterrània és d'uns 80 cm, amb un pes màxim de 800 g. El mascle madura als 39 cm i la femella als 44 cm.
És ovípar, la femella diposita dos ous en cada posta, un per oviducte. Pot arribar a pondre entre 18 i 20 ous per temporada. Els ous, protegits per una càpsula còrnia, són dipositats en aigües somes d'àrees sorrenques. Les postes es fan de novembre a juliol i el període de gestació dura entre 5 i 11 mesos, si bé una durada de 8 a 9 mesos és el més habitual. Els petits, quan surten de la càpsula, fan de 9 a 10 cm de longitud total.
Observacions
És totalment inofensiu.
Sistemes de pesca
Els arts de pesca emprats en la seua captura són l'arrossegament i el palangre.
Receptes
El gat vaire és sovint un dels ingredients d'una bona sarsuela de peix, plat on es barregen trossos de diferents peixos poc comuns i que tenen un paper una mica extraordinari dins de la gastronomia tradicional.
A França es prepara la saumonette amb el gat vaire. Primer s'ha d'escaldar per treure la pell. Posteriorment es talla a filets prims i allargats i es posen a adobar per un temps en aigua amb vinagre i sal o amb suc de llimona per una hora com a mínim. Passat aquest temps es poden saltejar els filets amb mantega, ficar al forn o fer a la planxa.
A Sardenya es prepara la burridda di gattuccio, un plat típic diferent de la burridda genovesa. Consisteix en gat vaire bullit i cobert amb una salsa a base d'oli, all, vinagre i nous picades.
Font: Wikipedia / Museudelapesca.org / marinespecies.org /