LLuç estil Olaizola

INGREDIENTS PER A 4-5 PERSONES

1 lluç d'uns 2 kg
2 cebes grosses
4-5 grans d'all
Oli d'oliva verge extra
1 Bitxo (al gust)
Sal
Suc de llimona



PREPARACIÓ I COCCIÓ

Abans de fer el lluç, cuinem les  cebes tallades a la juliana uns 30 minuts a foc suau fins que quedin molt fetes, confitades i tinguin un color de caramel clar. Evitem que quedin rosses o es cremin. En una altra paella a part, enrossim en oli els alls laminats amb un trosset de bitxo ( cirereta). Mantenim les dues paelles tapades i calentes.
Preparem el lluç obert (el cap també), el podem deixar amb l'espina a un costat. Escalfem el forn a 180 °C. Posem el peix a la safata del forn i l'amanim amb la sal i un raig d'oli. L'entrem al forn uns 15 o 20 minuts. Vigilem la cocció. Un cop cuit, el traiem del forn i el reguem amb el suc de la llimona. Seguidament inclinem la safata per recollir tot el suc que ha deixat anar el peix amb la llimona i l'afegim a la paella on tenim els alls daurats. Remenem, escalfem de nou si cal i aboquem el contingut de la paella sobre el peix. Finalment, posem la ceba confitada i calenta a la part superior del lluç. Servim ràpidament.


PER SABER-NE MÉS

Podem cuinar el lluç amb unes patates. En aquest cas, les fregirm prèviament, les posem a la safata del forn i damunt el lluç. Seguim la recepta tal com s'explica. Un cop traiem el lluç del forn s'ha d'acabar el plat ràpidament (el suc de llimona i la ceba confitada), per evitar que es refredi. Aquest peix s'ha de menjar acabat de fer. És millor que els convidats esperin que menjar-lo fred. Aquesta recepta ens l'ha explicat la Dorleta Beitia. És un lluç típic "de asador", que val la pena cuinar. L'únic que heu de tenir en compte és que el peix sigui molt fresc.


RESULTAT A TAULA

Una recepta tan ràpida com exquisida. Que vagi de gust!

Júlia i Montse