Marmitako de bonitol

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

600 g de bonítol en un sol tall
2 pebrots verds
100 g de pebrot vermell
1 ceba grossa
2 grans d'all
1 tomàquet vermell gros
1 bitxo
1 cullerada sopera de pasta de nyora (cast: pimiento choricero)
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
750 g de patates
Per fer el fumet
La pell i l'espina del peix
Julivert (força)
2 grans d'all
1 tros de ceba


PREPARACIÓ I COCCIÓ

Netegem el peix, traiem les espines i la pell i el tallem a daus grossos. (Això ens ho poden fer a la peixateria i ens facilitarà la feina). Salem el peix i el reservem.
Per fer el fumet
Posem un cassó al foc amb aigua i sal. Hi afegim la pell del peix i les espines, els alls, la ceba i el julivert. Ho deixem bullir uns 30 minuts.
Per fer el marmitako
Piquem la ceba, laminem els alls i tallem els pebrots a trossets. Pelem el tomàquet, li traiem les llavors i el fem a daus. Ja tenim les verdures a punt.
Posem una cassola al foc amb l'oli i ofeguem la ceba. Esperem uns minuts, afegim el pebrot i l'all laminat. Hi donem uns tombs, incorporem el tomàquet i el bitxo. Remenem uns 5 minuts i afegim la pasta de nyora. Les verdures han de quedar toves, ofegades i no han d'agafar color. Han de coure uns 15-20 minuts.
Pelem les patates i les tallem esqueixades, les afegim a la cassola, ho cobrim amb el fumet i deixem coure a foc mig uns 20 minuts. Rectifiquem de sal. Quan les patates siguin cuites, parem el foc, afegim el bonítol (que haurem tret de la nevera mentre couen les patates), sacsegem, tapem i deixem reposar uns 10 minuts. Ja tenim el marmitako fet.


PER SABER-NE MÉS

Aquest plat es fa amb bonítol ben fresc, si podem trobar un tall ben gruixut molt millor. El sofregit es fa a foc suau i hem de procurar que les verdures no agafin color, han de quedar gairebé desfetes al final de la cocció.
Cal tenir en compte que hem de treure el peix de la nevera per tal que agafi temperatura ambient. L'hem d'afegir a la cassola al final amb el foc apagat; el peix queda cuit a baixa temperatura, no bull, queda melós i al punt.
Recepta de família de les germanes Arantza i Dorleta Beitia, del País Basc.


RESULTAT A TAULA

Un plat basc tradicional i boníssim que us recomanem. Què vagi de gust!


Júlia