Vedella amb castanyes

INGREDIENTS PER A 5 PERSONES

1 tall rodó de vedella d’1,200 kg (sense lligar)
2 cebes
150 g de tomàquet o conserva de tomàquet
1 pastanaga
1 poma àcida grossa
50 g de la part blanca d’un porro
4 grans d’all
100 ml d’oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
1 copa de brandi
1 manat d’herbes (farigola, sàlvia, llor…)
12 ametlles per fer la picada
5 castanyes per persona (poden ser naturals o seques)
Aigua mineral o filtrada

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Primer preparem les castanyes

Si les fem servir naturals

Rentem les castanyes i les eixuguem. Amb un Ganivet petit i punxegut, els fem un tall de dalt a baix.
Les posem en un bol, cobrim amb aigua i les posem al microones a màxima potència uns 15 minuts aprox.Retirem el bol del microones.
Traiem les castanyes d’una  en una per pelar-les; evitarem que es refredin. Si queden fredes costa molt pelar-les.
Si n’hem de coure moltes, millor posar al microones 10 o 15 castanyes i fer-les per tandes. Si estan ben cuites, amb la punta d’un Ganivet petit la pell exterior i la interior surten fàcilment.

Si les fem servir seques (cast.:  pilongas)

Rentem les castanyes sota l’aixeta i les posem en remull 24 hores abans.
Les posem a bullir amb aigua nova a foc suau fins que estiguin tendres.
Incorporarem les castanyes cuites a la cassola amb la picada, 10 minuts abans de parar el foc.

Preparem el manat d’herbes

Fem un manat amb les herbes i les lliguem amb fil de cuina.

Preparem la vedella

Pelem i tallem la ceba a quarts i cada quart en dos.
Pelem la poma, la tallem a quarts, traiem les llavors i tornem a tallar cada quart en dos o tres parts.
Pelem la pastanaga i la tallem en tres talls.
Rentem el porro i el tallem a rodelles d’un dit de gruix.
Els alls no els pelem.
Reservem les verdures en un bol. Tenim el tomáquet ratllat a punt.
Salpebrem la carn i la daurem en una cassola a foc mitjà uns 25 minuts. Seguidament, mullem amb el brandi i deixem que evapori.
Afegim les verdures i les salem lleugerament. Remenem uns 5 minuts, afegim mig got d’aigua, tapem la cassola i deixem coure a foc suau uns 30 minuts.
Un cop passats els 30 minuts parem el foc, retirem la carn, triturem les verdures i les passem pel colador xinès. Tornem a posar la salsa a la cassola.
Deixem refredar una mica la carn i la tallem prima. L’afegim a la cassola, i la deixem coure a foc lent uns 25 o 30 minuts.
Rectifiquem de sal, tastem el punt de la carn i afegim aigua si és necessari.
Incorporem la picada d’ametlles i les castanyes. Ho deixem coure 10 minuts més i ja tenim el plat llest.
Si cuinem aquest plat amb antelació, reposat encara és més bo.

PER SABER-NE MÉS

Agafeu-vos el temps necessari per fer la preparació prèvia de les castanyes. És el més laboriós de la recepta. Pel que fa a les castanyes naturals, trieu-les grosses, que pesin i que no tinguin forats.
Aquesta vedella és una delícia. Val la pena aprofitar la temporada de castanyes per incorporar-les en receptes de carns guisades, aviram, rostits diversos, caça, etc. Si fem la recepta el dia abans, reposada millora molt.

RESULTAT A TAULA

Un plat deliciós, elegant i de festa. Triomfareu!

Montse i Júlia