INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
1 pollastre de pagès de 2 kg
500 g de rossinyols frescos, 2 pots de rossinyols
150 g de ceba
1 o 2 grans d'all
1 pebrot verd
3 o 4 tomàquets madurs
1/2 canó de canyella
1 cullerada de cafè de sucre
100 ml d'oli d'oliva verge extra
Sal
Per a la picada
10 ametlles torrades
2 grans d'all pelats
2 branques de julivert
Per fer els bolets
Rentem els bolets, els deixem escórrer i els saltem en una paella a part.
Deixem que treguin l'aigua i abans que quedin secs, parem el foc i reservem.
PREPARACIÓ
Demanem el pollastre tallat a octaus.
Netegem el pollastre, amb el cremador dels fogons o un bufador, eliminem les restes de plomes. Salpebrem.
Posem oli en una cassola i enrossim el pollastre, si cal ho fem per tandes.
Piquem la ceba petita a ganivet, no la ratllem.
Un cop daurat el pollastre, el retirem de la cassola i reservem.
Retirem l'excés d'oli i, a la mateixa cassola, sofregim la ceba.
Si ens queda sec afegim una mica d'aigua.
Piquem el pebrot verd i l'afegim a la cassola quan la ceba sigui mig cuita i sofregim a foc suau.
Ratllem els tomàquets, els afegim a la cassola amb el sucre quan la ceba i el pebrot siguin cuits.
Salpebrem, hi posem el canó de canyella i sofregim el tomàquet suaument.
Si queda sec, mullem amb una mica d'aigua.
Incorporem el pollastre i el barregem amb el sofregit.
Afegim aigua, que no cobreixi i deixem fent xup-xup una hora aprox.
Passats 30 minuts donem la volta al pollastre.
Quan faltin 20 minuts hi afegim els bolets.
Preparem la picada, la barregem amb suc del pollastre i l'afegim a la cassola 10 minuts abans d'acabar.
Com tots els guisats, fets el dia anterior milloren.
Per fer la picada
En un morter piquem els alls, les ametlles pelades, el julivert i ho treballem fins que ens quedi una massa homogènia. La deixatem amb una mica de suc de la cassola i l'afegim a la cassola. Deixem coure 10 minuts més i apaguem el foc. Ha de quedar el pollastre amb suc.
PER SABER-NE MÉS
És un plat que hem de fer amb temps i paciència. Enrossir el pollastre 1/2 hora, el sofregit 30-45 minuts i el xup-xup final 30-40 minuts. Hem de preveure unes 2 hores. És millor cuinar-lo d'un dia per l'altre.
RESULTAT
Un plat de festa, per sucar-hi pa i llepar-se els dits.
Montse i Júlia