Peus de porc amb carxofes

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

2 peus de porc 
1 ceba de Figueres
4 carxofes
2 grans d'all
1 pebrot verd 
3 tomàquets madurs o tomàquet fregit en conserva
50 g de farina
Sal
Oli d'oliva verge
1 got de vi blanc

Per bullir els peus
1 fulla de llor
1 pastanaga
1 branca de farigola
Sal

Per la picada
10 ametlles
1   gra d'all

PREPARACIÓ I COCCIÓ

Preparem el plat amb els peus de porc crus

Primer els repassem, si hi ha algun pèl el socarrem amb un bufador o amb el cremador dels fogons. Han de quedar ben polits.
Posem aigua en una olla, afegim el llor, la pastanaga, la farigola, la sal i els peus. Ho posem al foc, de tant en tant retirem l'escuma. Si els bullim amb olla tradicional, els deixem 2 hores. Si els bullim amb olla ràpida, els deixem 45 minuts.

Preparem les carxofes

En un bol amb aigua freda posem unes branques de julivert tallades. Això evitarà que la carxofa s'oxidi i quedi negra. Posem una olla al foc amb aigua i sal. Tallem el tronc de les carxofes i el pelem. Traiem les fulles externes i dures fins que arribem a la part tendra. Les tallem al llarg en 4 talls si són grosses i per la meitat si són petites. Les posem dins del bol amb l'aigua freda i el julivert. Quan l'aigua de l'olla bulli, hi tirem les carxofes i les deixem només 5 minuts. Han de quedar poc fetes. Les retirem, deixem escórrer i reservem.

Un cop cuits els peus, els retirem amb una escumadora i els eixuguem amb paper de cuina.
Els enfarinem i els fregim en una cassola, han de quedar rossos. Compte que esquitxen. Els retirem i reservem.

Preparem el sofregit.

A la mateixa cassola posem un raig d'oli, la ceba i l'all picats i sofregim.
A mitja cocció afegim el pebrot picat. Un cop cuit, incorporem el tomàquet natural ratllat o 4 cullerades de tomàquet fregit.
Acabem de coure, salpebrem, afegim un vas de vi blanc, el deixem reduir i incorporem els peus.

Afegim brou suau.  Si els hem comprat bullits, podem afegir aigua o brou. Deixem fent xup-xup  fins que siguin ben tous.
Comprovem si estan tous punxant amb un escuradents.
Fem una picada amb 10 ametlles, un gra d'all i l'afegim a la cassola. Incorporem les carxofes. Deixem 10 minuts fent xup-xup i llest!

PER SABER-NE MÉS
Un cop tenim els peus bullits, podem treure els ossos principals. Seran més còmodes de menjar, però perden la seva forma. Si ens sobren peus, podem tallar la carn ben petita i congelar-la. El dia que fem carxofes farcides, només ens caldrà coure les carxofes.
Si feu servir l'aigua de bullir els peus, compte que no us quedi el plat salat.

Si comprem els peus bullits, el temps de cocció d'aquest plat pot variar entre 30 minuts i 1.30 h. Tot depèn del punt de cocció que tinguin els peus que comprem. 
Hem d'anar controlant. Estaran cuits quan siguin ben tous.

 

LA RECEPTA EN UN MINUT

Peus de porcVIDEORECEPTA

 

RESULTAT A TAULA

Un plat  clàssic de la cuina catalana. Hi canten els àngels!

Montse i Júlia