Cabrit al forn

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
2 espatlles i 2 cuixes de cabrit (el cabrit sencer pesa 4 kg)
1 cabeça d'alls
2 cebes grosses
2 pastanagues
4 tomàquets de penjar 
5 patates
2 fulles de llor
Farigola
100 ml de vi ranci
Oli d'oliva verge extra
Sal
Pebre negre mòlt
1l de brou de carn


PREPARACIÓ I COCCIÓ
Demanem a la carnisseria que ens poleixin el cabrit i ens marquin un tall a les cuixes i les espatlles. És més fàcil de servir un cop cuit.
Preparem la safata del forn. Traiem el cabrit de la nevera una hora abans de cuinar-lo.
El posem a la safata i el salpebrem.
Afegim les patates i la pastanaga tallades a rodanxes, les cebes tallades en 6 parts i els tomàquets tallats per la meitat. Escampem els alls sense pelar. Afegim les fulles de llor i la farigola.
Amanim amb l'oli. Posem mig litre de brou de carn o aigua mineral a la safata i l'entrem al forn fred. Enfornem a 180 ºC dalt i baix  1.30 h.
Vigilem el rostit. A mitja cocció li donem la volta i el mullem amb el vi ranci. Si ens queda sec, hi afegim una mica de brou.
Anem vigilant i mullant el cabrit amb el suc cada 15 o 20 minuts.
Passat el temps de cocció, punxem la carn amb una forquilla. Si la carn se separa de l'os amb facilitat, ja està fet.
L'aspecte exterior ha de ser daurat i cruixent i, quan el punxem, ha de ser rosat i molt tendre a l'interior. Si el volem més daurat, encenem el gratinador a 200 ºC i, sense perdre de vista el forn, el deixem uns minuts fins que quedi al nostre gust.
Apaguem el forn i servim.


PER SABER-NE MÉS
Aquest rostit és molt fàcil de fer. Amb el cabrit tallat, controlant la temperatura del forn i vigilant que no ens quedi sec, tindrem un bon resultat. Per ajustar els temps de cocció, cal saber el pes de les cuixes i les espatlles.
Aquí hem posat un cabrit de 4 k, les cuixes i les espatlles pesaven  300-400g. En funció del pes, controleu el temps de cocció. La prova de la forquilla és perfecta.


RESULTAT A TAULA
Un plat de celebració, per assaborir al voltant d'una taula gran. Per acompanyar, unes patates al vapor i una bona amanida hi queden molt bé. Que vagi de gust!


Júlia i Montse