El bonítol, Sarda sarda, (cast.: bonito listado ). És un peix blau d'excel·lent qualitat culinària. La seva carn és molt melosa i ferma. Sovint es confon amb la melva o bacoreta. El reconeixerem per les ratlles fosques del llom.
Mida: Té una mida màxima de 90 cm, però la més comuna és de 25 a 65 cm.
Hàbitat: Forma grans bancs que s'apropen a la costa per fresar (pondre els ous).
Època i reproducció: Es reprodueix de maig a juliol.
Tècniques de pesca: Pesca semiindustrial, artesanal i esportiva. Antigament es pescaven mitjançant les almadraves en època de migracions. Actualment passen més lluny de la costa i es capturen amb arts d'encerclament, tresmall, línies de mà, curricà, teranyina i palangre. És molt interessant per la pesca esportiva des d'embarcació, es captura amb les tècniques de pesca de curricà de costa, llancer i jigging.
RECEPTES:
El podem fer: a la planxa, marinat, marmitako, fregit, en conserva ...