L'aranya de cap negre, aranya capçuda, aranya de roca, aranya negra, aranya roquera, aranya sardinera Leo aranya sugra (Trachinus radiatus)

 

L´aranya,Trachinus dracu (cast.: araña), és abundant a la nostra costa.  

L'aranya de cap negre, aranya capçuda, aranya de roca, aranya negra, aranya roquera, aranya sardinera o aranya sugra (Trachinus radiatus) ( Cast: pez víbora)

És un peix de carn fina i blanca, compacta, amb un gust un punt fort que la fa excel·lent.

 

Molta gent només la utilitza per fer sopa. Les aranyes de mida petita són ideals per fer brou i les mitjanes són bones fregides ben rossetes acompanyades d'un bon pa  amb tomàquet o amanida. Les més grans són bones per fer suquet, bullabessa, amb patates, al forn o filetejades a la planxa.

Important:  Amb les aranyes s'ha d'anar molt amb compte amb les dues punxes laterals i la superior, ja que són verinoses. La seva punxada és molt dolorosa  i en alguns casos pot provocar febre. Un dels millors remeis per a la picada d'aranya es posar  la part afectada amb aigua molt calenta, el màxim que poguem aguantar. L'escalfor fa que el verí perdi efecte. Per sort les espines ja les treuen els pescadors. 

Mida: Solen tenir un  màxim de 40 cm encara que les aranyes de cap negre poden ser més grans.

Hàbitat: Es pesca molt a prop de la costa a fondàries  de 10  a 50 m. Tot i que és un peix de sorra, les de cap negre les trobem sovint en fons de sorra damunt la pedra. S'alimenten de petits invertebrats i peixos petits.

Època: Tot l'any.

Reproducció: La posta d'ous es fa a l'estiu i a principis de la tardor.

Tècniques de pesca:  Els pescadors professionals la capturen amb tresmall, els pescadors esportius amb diferents tècniques. El jigging és un dels sistemes més nous i efectius. Es deixa caure el jig fins al fons i es va recollint fent estirades. No cal que sigui molt ràpid, moltes vegades aquests peixos s'enganxen en el moment que parem d'estirar. Molt sovint segueixen el jig fins a la mateixa superfície. També es pesquen com a pesca de fons; en aquest cas, com esquer, el sonso és el millor. L'aranya és un peix molt drepredador i es llença damunt de tot el que es mou, per això podem utilitzar sardina o esquer artificial. Un altre sistema és el curri de fons.Es fa servir qualsevol estri que sembli un peix petit o una sardineta.

 

RECEPTES:

Aranya de cap negre amb patates

Aranya de cap negre a la planxa

Lluerna i aranya amb patates