La sèpia, sípia, Sepia officinalis,(cast.: choco, sepia).

És abundant a les nostres costes, molt   aprecidada i un element important a la  cuina mediterrània. Es coneixen unes 100 espècies diferents   de sípia, distribuïdes en els mars de les zones tropical i temperada. En general la sípia té el cos una   mica aplanat i els tentacles distribuïts en parells al voltant de la boca. Un parell d'aquests tentacles  són més llargs que els altres i serveixen per capturar les preses. El dors de la sípia és ratllat, però la   pell està plena de cromatòfors, pot canviar immediatament  la seva coloració. En funció de la seva   mida, la podem cuinar a la planxa, estofada, amb suquets de peix i broquetes. També és un dels   ingredients bàsics de la paella.

 Mida: Solen mesurar de 20 a 40 cm, però les espècies més grans aconsegueixen una longitud de fins   a 65 cm i poden pesar 4 kg.

 Hàbitat: La sípia sol habitar en fons sorrencs, en pradells de plantes marines o a les seves   proximitats. De vegades la  podem trobar en fons rocosos amb d'algues on sol anar a caçar. Les   podem trobar des de la superfície fins a grans profunditats per tota la Mediterrània.

 Reproducció: Durant el període de reproducció, que sol ser a la primavera, els mascles de sípia   adopten una coloració cridanera semblant a la de la foto, en forma de zebra. El mascle queda amb la   s eva companya i no l'abandona fins a la seva mort. Els més de 500 ous que posa la sípia, en forma de   llimona de color fosc i d'uns 8 mm de gruix es fixen al fons en raïms. Al cap de dos mesos de la posada els ous eclosionen en forma de sípies completament desenvolupades d'un centímetre de grandària, amb un comportament i costums similars al dels adults.

Tècniques de pesca: Els pescadors professionals utilitzen les nanses, tresmall i arrossegament. Els pescadors esportius pesquen la sèpia amb pajaritos i poteres. La tècnica és molt semblant a la del calamar. També es fa servir una femella viva. La femella s'arrossega pel fons i quan passa pel costat d'un mascle aquest s'hi enganxa. La sípia també es captura fent pesca submarina.

RECEPTES:

Les petites i mitjanes  podem fer a la planxa amb all i julivert.

Sèpia estofada amb pèsols i carxofes

Sèpia amb patates i  pèsols