Gamba vermella, Aristeus antennatus (cast: gamba rosada).
És un crustaci decàpode. En el seu hàbitat té un color gairebé transparent, però un cop fora de l'aigua, agafa tonalitats vermelloses intenses.
Mida: 15 cm el mascle i uns 17 cm la femella. El cap del mascle és molt dentat i curt, mentre que el de la femella és més llarg i té 5 o 6 dents.
Hàbitat: Es troba en fondals sorrencs i fangosos per sota dels 250 o 300 m de fondària, i fins a 800 m de fondària.
Tècniques de pesca: Es capturen amb l'art d'arrossegament i són d'una gran importància econòmica. És considerada l'or vermell dels oceans.
Blanes i Palamós, capturen la gamba als mateixos caladors, a unes 20 milles de la costa. Per tant, no podem parlar de gambes de platja, perquè es pesquen molt lluny de les platges.
Conservació:
La gamba s'oxida ràpidament i queda de color negre. Per evitar-ho és recomanable menjar-la el mateix dia que es compra. Si no es consumeix el mateix dia, és millor congelar-la en un recipient fent capes. Entre capa i capa es posa paper film o un drap de cotò. Si no la volem congelar, la podem mantenir unes 24 h si la sumergim en gel picat.
RECEPTES:
És un crustaci excel•lent per fer a la brasa, a la planxa, amb suquets diversos, sarsuela, bullabessa, fideus, arrossos ...
Calamars farcits amb bolets i gambes de Blanes.
Gambes a la planxa cuites amb paella
Gambes de Blanes a la planxa amb torradetes d'all i julivert
Lluç i gambes de Blanes amb salsa verda