Càntara

 La càntera, xopa Spondyliosoma cantharus (Cast.: Chopa),  és un peix teleosti, de la família dels espàrids i de l'ordre dels perciformes. La forma del cos és la comuna als espàrids, els mascles adults tenen el dors prominent i el front bombat. Posseeixen una sola aleta dorsal, espinosa. La seva coloració varia amb l'edat i el sexe. El mascle adult és de color blau viu o blau grisós, amb una via de color verd entre els ulls. Peix d' escata poc conegut però molt bo per fer al forn, brasa, a la sal, o a filets a la planxa.

Mida: La talla màxima és de 50 cm i pot arribar a pesar 3 kg.

Hàbitat: És semi pelàgic costaner. Viu sobre fons rocallosos i a praderies entre els 20 i 150 m. Els mascles viuen a major fondària que les femelles i a fons sorrencs. Els juvenils poden formar bancs molt nombrosos i els adults són més solitaris. Apareix al Mediterrani i a l'Atlàntic nord-oriental (des d'Escandinàvia fins a Namíbia). S'alimenta de crustacis, cucs, mol·luscs i algues.

Reproducció: Durant els mesos d'abril i maig excaven amb la cua, i a vegades amb el morro, uns forats de 30 cm a 1 m de diàmetre. Persegueixen les femelles que van amolades  i ataquen qualsevol mascle que s'hi apropi. Els ous estan recoberts d'una capa gelatinosa i en dipositar-se sobre la sorra neta del forat, s'hi adhereixen. Els mascles, que prenen un color molt més fosc, protegeixen els ous que es desclouran al cap de nou dies.


Tècniques de pesca: La pesca es realitza amb nanses, tresmalls i palangres. Els pescadors esportius el pesquen amb volantí. Els exemplars adults es poden pescar amb fusell, però no és una presa molt comuna als Països Catalans.

 

RECEPTES:
Es pot fer a la brasa, a la planxa, al forn, etc.

Càntera al forn amb patates.